szkezeles

Sok mindentől elkezdhetsz félni: az emberektől, a külvilágtól, hogy nyiss mások felé. Attól, hogy kimerészkedj a világba. Félhetsz tárgyaktól, még be nem következett eseményektől. Tarthatsz betegségtől, kudarctól, de az is lehet, hogy félsz mindentől, ami benned és körülötted van.

Tovább >>

Bővebben

szorongas

A szorongás szóval előszeretettel dobálózunk manapság. Nem is csoda, hiszen minden körülmény adott ahhoz, hogy bizonytalanságot érezzünk mindennapjainkban.  Az életünk tervezése, céljaink elérése, a teljesítés mókuskerekének taposása közben a jelen helyett a jövőben kezdünk élni.  Ahelyett, hogy észrevennénk, mink van, mit értünk el, mindig az elérhetetlen, a tökéletesebb, a jobb felé törekszünk.

Tovább >>

Bővebben

Szorongás


Mi a szorongás?

Szorongás vagy szabadság? Van választásod!

Nem tudod megfogni, nem tudod kidobni, nem látod, csak ott van, hangtalanul lebeg feletted.

Sok mindentől elkezdhetsz félni: az emberektől, a külvilágtól, hogy nyiss mások felé. Attól, hogy kimerészkedj a világba. Félhetsz tárgyaktól, még be nem következett eseményektől. Tarthatsz betegségtől, kudarctól, de az is lehet, hogy félsz mindentől, ami benned és körülötted van. 


Mese a szorongásról

A Boldog Ember és a Szorongás

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy Boldog Ember a Földön. Egészen addig könnyed és mosollyal teli élete volt, míg egy napon meg nem látogatta a Szorongás. A Szorongás először még csak egy apró kis figura volt, szinte észrevétlenül szökkent be a Boldog Ember alig nyitott ajtaján.

 „Nem baj” - legyintett az ember. „Majd elmegy, és  amúgy is aprócska.” Így történt, hogy a Szorongás betelepedett a Boldog Ember otthonába, majd a lelkébe is…

Egyre nagyobb lesz a szorongás

„Először gyanútlanul, kiszimatolja a gyengeségeidet.” - emlékszik vissza az egykor Boldog Ember. „Megérzi azt, mitől félsz, és felbukkan, suttog a füledbe, ahányszor csak alkalma adódik rá, így éri el, hogy végül a saját árnyékodat is ijesztőnek lásd. A Szorongás egyre nagyobb és kövérebb lesz, te pedig bezárva érzed magad a saját házadba.”

A Boldog Ember élete így vált nehézzé és fárasztóvá, hiszen folyton egy láthatatlan, megfoghatatlan ellensége vette körül.


Sok-sok szorongással küzdő embernek segítettünk már

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Szorongás, honnan jöttél?

Állandó teljesítmény kényszer

A szorongás szóval előszeretettel dobálózunk manapság. Nem is csoda, hiszen minden körülmény adott ahhoz, hogy bizonytalanságot érezzünk mindennapjainkban.  Az életünk tervezése, céljaink elérése, a teljesítés mókuskerekének taposása közben a jelen helyett a jövőben kezdünk élni. 

Ahelyett, hogy észrevennénk, mink van, mit értünk el, mindig az elérhetetlen, a tökéletesebb, a jobb felé törekszünk. Több pénz, magasabb beosztás, új ruhák, szebb test, több élmény, több barát. Nagyobb kanállal mindenből.

Elégedetlenség

Állandó, és észrevehetetlen versenyben élünk, melynek két szereplője van. A jövőbeli elképzelt énünk és a jelenlegi. Az állandó futóverseny idealizált életünk elérését kergetve kimerítő és folyamatosan elégedetlenséget szül.

Aggodalmak

 A jelenre való fókuszálás hiánya és az, hogy egy még meg nem történt élettel próbálunk számolni, egy jövőbeli eseményt próbálunk kontrollálni, elvárásokkal és aggodalommal tűzdelve, tökéletes táptalaja a szorongásnak.A szorongás típusai

Belső biztonság hiánya

A szorongás egy szabadon lebegő félelem:

  1. mely testet ölthet / kivetülhet egy tárgyra, élőlényre, vagy helyzetre ( társas szituációktól való félelem, vagy pl.: pókfóbia
  2. adott esetben bezár téged a saját házadba (agorafóbia)
  3. pánikrohamok megjelenéséig fajulhat
  4. lehet, annyira erős, hogy kényszeres cselekvésekkel igyekszel kordában tartani
  5. megjelenhet egy traumatikus esemény következtében

Te éltél már át hasonlót?

Érezted már, hogy...

  1. Érezted, hogy minden nehéz, nincs energiád és a dolgok nem úgy haladnak, ahogyan szeretnéd?
  2. Érezted már úgy, hogy nem tudod irányítani az életedet és a félelmeidet, bármennyire is szeretnéd?
  3. Tapasztaltad már azt, hogy szinte megfulladsz az életedben, a mindennapokban, ellepnek a problémák és nem tudsz megküzdeni, valami elszívja a boldogságot és a fényt az életedből?
  4. Irányította-e már a huzamos ideig a félelem az életedet Te helyetted?

Nehezek a mindennapok?

Természetes, hogy vannak sötétebb, és lehangoltabb napok az életünkben, de figyelj rá, hogy mekkora teret és időt kap ez az állapot!

Egyre több a szorongás?

Ha a baráti, családi, szerelmi kapcsolataid is megérzik, hogy valami nincs rendben, adott esetben magányos vagy és üresnek érzed az életedet, ha nem tudsz aludni és állandóan mintha valami égetne belülről és állandó zakatolásra késztet, fel kell tenni a kérdést:

Nehezek számodra a mindennapok? El tudsz képzelni könnyedebb és szabadabb az életet?


Sok-sok szorongással küzdő embernek segítettünk már

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Mit tehetsz a szorongás ellen?

A döntés a tiéd

A szorongás következtében kialakuló állapotra adott reakciódat nagyban befolyásolja, hogy mit láttál és tanultál el szüleidtől, barátaidtól, milyen tapasztalataid vannak és milyen hitrendszereid alakultak ki a problémával, a megoldással és saját magaddal kapcsolatban.

Ezek a szempontok tehát befolyásolják, de nem megszabják és nem meghatározzák azt, hogyan kezelheted a nehézségeket. A döntés minden esetben a tiéd:

Benne maradsz abban a helyzetben, ami nem szolgál téged, vagy változtatsz?

A probléma elfedése

Csak tetézi a bajt

A túlzott cigaretta- vagy alkoholfogyasztás például, melyek a problémát nem megoldani, hanem elfedni hivatottak akár egy függőség kialakulásának árán is, átmenti ”fájdalomcsillapítók” és adott esetben csak tetézik a bajt.

Pszichés, majd testi tünetek is

A tartós szorongás, az állandó aggodalom és feszültség nyomán átélt stressz nemcsak pszichés, hanem testi tüneteket is produkálhat, például gyomorfájás vagy fejfájás formájában. Tartós szorongás esetén viszont, súlyosabb betegségek kialakulásának lehetőségét is megtámogatjuk.


Érdekel a megoldás?

A megoldás benned van

A szorongás bénító és fullasztó, szabadon lebegő félelem.

Bár egy külső tényezőre vetül ki, a valódi forrása azonban nem a külvilágban, hanem bennünk található, ezért meg is változtatható, ha kezdeményezést teszünk és törekszünk arra, hogy ”ne etessük félelmeinket” és kétségeinket.

Hogyan látod a világot?

Az hogy mire figyelsz, merre haladsz, és mire fókuszálsz, meghatározza azt, hogyan érzed magad, hogyan látod és éled meg a világot.

Van választásod

Ahhoz, hogy ne szorongással élj, először el kell fogadnod, hogy van választásod.

Érezheted magad csapdában, és tudatosíthatod magadban, hogy milyen sok veszély leselkedik rád. Ám ez egyenes út az egyre növekvő szorongás világába.

Ha meg akarsz szabadulni a szorongástól, ki kell nyomoznod, hogy mi tartja fent a problémát az életedben, mitől félsz igazán?Lépj!

A félelem egyre jobban gyengít

Ameddig nem lépsz magad és a szabadságod felé a szorongás szörnyetege nagynak és félelmetesnek fog tűnni. Minél több ideig tartod lepel alatt, vagy adsz teret ennek a szörny képnek, annál jobban félsz majd és ez a félelem gyengít majd.

Ha viszont lehúzod a leplet, megláthatod, hogy a szörny közel sem félelmetes.

Találd meg a megoldást

Minden nehézség tanít minket, és ha kész vagy tanulni a szorongás kemény leckéjéből, nem megsemmisítheted, hanem megszelídítheted a félelmeidet, és visszaszerezheted az egészséges kontrollt az életedben.

Értsd meg, hogy mi történik veled

Tárd fel és értsd meg, hogy mi történik veled, hiszen térkép nélkül egy jó autós is eltévedhet az ismeretlen rögös útvonalon.

A probléma forrása és megoldása is Benned van tehát. Annyit kell eldöntened, a szorongást, vagy a szabadságot választod-e?


Szabadulj meg a szorongástól

Fordulj hozzánk bátran

Ha legyőzöd a szorongást, ismét félelem nélkül boldogságban élheted a mindennapjaidat.

Ha szorongsz, nincs mit szégyellned ezen. Légy őszinte magaddal, fordulj hozzánk bátran!

Számtalan embernek segítettünk már

Pszichológusunkkal közösen feltárjátok és megszüntetitek a szorongás okait, és képes leszel újra szabadon élni. Számtalan szorongással küzdő embernek segítettünk már, de mindenkinek ugyanazzal a lépéssel kezdődött a gyógyulása: Mertek segítséget kérni.

Szabadulj meg a szorongástól!

Egyeztess most időpontot pszichológusainkhoz!


 


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek