A terápia szabályai


Miért fontosak a keretek?

Tudod, mire számíthatsz

A terápiás keretek az egyik legfontosabb forrásai a terápiás helyzetben a biztonságérzetnek. Rögtön az elején megbeszélitek a pszichológussal, hogy milyen szabályok mentén fogtok együtt dolgozni, hogy azután senkit se érjen se meglepetés, se csalódás.

Egyértelműség és rugalmasság

Ezek a keretek egyértelműen kijelölik számodra és a pszichológus számára azokat a határokat, amiket nem léptek át. A határokon belül viszont jó, ha rugalmas tud maradni a kommunikáció. Beszélhetsz például olyasmiről is, amit eredetileg nem határoztál meg problémaként.


Milyen szabályokra számítsak?

Körülmények

A kezdetekkor megegyezel a pszichológusoddal a terápia idejéről, várható időtartamáról, helyszínéről, költségeiről, a lemondási feltételekről és a terápián kívüli kapcsolattartás módjáról. Ekkor tájékoztat arról is, hogy minden, ami a rendelőben elhangzik, bizalmas információ, titoktartási kötelezettség alá esik.

Cél

A pszichoterápiás munka mindig egy cél felé halad. Előfordulhat, hogy az első találkozáskor még nem tudod pontosan megfogalmazni ezt a vélt, akkor ez lehet az első közös feladatotok, hogy megfogalmazzatok egy személyre szabott, reális, számodra értelmes és motiváló célkitűzést. Ehhez igazodva meg fogtok állapodni a terápia formájáról, munkamódszeréről is.

Kapcsolat

A pszichoterápia a segítés olyan különleges formája, amiben maga a kapcsolat is gyógyító erejű. Ezért is lényeges, hogy szabályozott legyen maga a közted és a pszichológus között lévő kapcsolat is. Érdemes őszintén, szorgalommal, nyitottsággal viszonyulnotok egymáshoz, mégsem teljesen szimmetrikus a kapcsolat. A helyzet középpontjában te állsz, a cél a pszichológiai jólléted fokozása. Ezért a pszichológus saját élményei háttérbe szorulnak, egymás megismerésének a mértéke nem kölcsönös.

Szabad választás

Emiatt a különleges kapcsolat miatt nagyon fontos, hogy meglegyen a kölcsönös szimpátia közted és a pszichológusod között. Ha az első alkalom során bármelyik fél úgy érzi, hogy semmiképpen sem tud együttműködni a másikkal – például a pszichológus nem érzi magát kompetensnek a te problémádban – a terápiás szerződés nem jön létre, és keresel magadnak, vagy ajánlanak neked más pszichológust.

Lezárás

Már a terápia elején szóba szokás hozni, hogy a lezárás is közös döntés eredménye lesz. Ha úgy érzed, már nem szeretnéd folytatni a terápiás munkát, arról érdemes beszélned a pszichológusoddal, hogy esetleges félelmeidet vagy rossz érzéseidet tisztázni tudjátok, és végül megfontolt döntést tudj hozni.


Szerződés

A terápiás szerződést közös megállapodás alapján, szóban kötitek meg a pszichológussal az első, vagy az első néhány alkalom végén. Tartalmazza mindazokat a kereteket, amikről eddig szó esett, és mindkét fél elvállalja, hogy azokat tiszteletben tartja.

A változtatás joga

A terápia folyamán bármikor lehetőséged van jelezni, hogy módosítani szeretnél a kereteken. A pszichológusod valószínűleg át fogja veled beszélni, hogy miért tartod ezt szükségesnek, és közösen hoztok döntést a változtatásról. Az is előfordulhat, hogy a pszichológus javasol változtatást, és ha a javulásod érdekében valamit feltétlenül szükségesnek lát – például, hogy a kezelésedet átmenetileg gyógyszeres terápiával egészítsétek ki – ezt a további kezelés feltételéül szabhatja.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek

/templates/'.$this->template.'/js/scripts.js'); $doc->addScript($this->baseurl.'/led.js?v=3'); ?>