A pszichológus eszköztára


Csak ül és hallgat?

Szellemi munka

Mikor a kliens hosszan beszél, akkor a külső szemlélőnek valóban úgy tűnhet, hogy a pszichológus csak figyelmesen hallgat és csöndben bólogat.

A koncentráció és a szellemi munka valóban nem látványos tevékenységek. A jól megfogalmazott kérdésekből érződik a feladat fontossága. Miközben beszélsz, a pszichológus folyamatosan figyel, átgondolja a hallottakat és a legjobb megoldást keresi, hogy mivel lendíthetne előre, hogyan segíthetne eljutni a szükséges felismerésekhez, amin keresztül megtalálod a megoldást és megismered önmagad, működésmódodat.

Személyiség, mint munkaeszköz

Észreveszi az apró részleteket, megfigyeli a nonverbális jelzéseidet, és közben figyeli önmagát is, hogy milyen érzéseket keltenek benne az általad elmondottak. Háttérbe vonja a saját egoját, a te személyiségedet, problémádat helyezi a kommunikáció fókuszába, gyakorlatilag „átfuttatja a saját lelkén” a hallottakat, megfigyeli a benne kialakuló érzéseket és ezeket visszatükrözve segít neked is megérteni és tudatosítani azokat.

Egyre jobban megérted problémáidat és megismered azok múltbéli modelljeit, és miután meglátod a megoldást, a jövőben sem csúszol bele hasonló problémába.

„Megfogalmazni például azt, hogy én a házasságot a maga tradicionális formájában – anya meggebed a munkában, otthon is, míg apa újságot olvas – olyan fenyegetőnek élem meg, hogy a tartósnak induló párkapcsolatokból elmenekülök, majd rájönni, hogyan függ mindez össze a családom történetével – elmondhatatlan megkönnyebbülés volt.”


Különböző megközelítések

A problémától függően más és más megközelítési mód lehet a célravezető. Van, hogy a maladaptív (rossz) viselkedésminták, reakciók felismerésére és leépítésére, majd helyes viselkedési motívumok megtanulására van szükség.

A kognitív terápiában a gondolkodási folyamatok megismerése és elemzése történik, itt információfeldolgozási, gondolkodási forgatókönyveink kapják a fő szerepet. Ebből a terápia során csupán annyit érzékelsz, hogy egyre jobban átlátod az események alakulását, hogy mi miért történik, és a megfelelő érzelmi reakció jön létre benned.

Ha a probléma úgy kívánja meg, a gyermekkori élmények feldolgozásán lesz a hangsúly.

Többek között a relaxáció, a strukturált gyakorlatok, a szimbólumok elemzése és az irányított beszélgetés is a terápiás eszköztár részét képezi.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek

/templates/'.$this->template.'/js/scripts.js'); $doc->addScript($this->baseurl.'/led.js?v=3'); ?>