Kiégés, burnout


Mi a kiégés?

Fokozott teljesítménykényszer

Az ember manapság fokozott teljesítménykényszer, stressz alatt éli mindennapjait. Hajtja a mókuskereket és észre sem veszi, hogy lassan, de biztosan tönkreteszi magát. Igaz ugyan, hogy teher alatt nő a pálma, de elfelejtik megtoldani eme bölcsességet azzal, hogy az a törzs bizony túl is terhelődhet, netán ketté is törhet.

A kiégés tünetei

kiégés

Fáradtság, kimerültség

Amikor már este azon rágódsz, hogy holnap már megint munka és reggel is alig tudsz kikászálódni az ágyból. Majd a munkahelyeden sokszor minden ok nélkül lecsukódik a szemed és alig várod, hogy leteljen a nyolc óra, akkor van egy rossz és egy jó hírünk. A kiégés egyik fázisában vagy, de fel tudtad ismerni és így a gyógyulás útjára léphetsz.

Motiváció elvesztése, fásultság

A kiégés (burnout szindróma) egy olyan állapot, amely alattomosan pusztít benned mindent, ami fontos a számodra. Fáradtnak, céltalannak érzed magad és minden este azon tűnődsz, hogy nem megéled, mindössze túléled a napokat.

Lassan eltűnik a sikerélmény

Folyamatosan csökken a teljesítményed, ezzel együtt egyre kevesebb sikerélmény ér, végül totálisan elveszted a motivációdat, amely már a helyedet is veszélyeztetheti a munkahelyeden, és ami még fontosabb, a saját életedben.

Ráadásul ha vezető beosztásban dolgozol, a rossz teljesítményed az alkalmazottad állását, jövőjét is veszélyezteti.


Számos kiégéssel küzdő embernek segítettünk már

hívj minket időpontért:

06 70 520 8482

 

A kiégés kialakulása

Te már felismerted

Sokan csak évek alatt jutnak el a felismerésig.  Mert a kiégés (burnout) nem egyik pillanatról a másikra bénítja meg az embert, hanem szépen, csendesen elveszi az energiáidat, míg egyszer csak azt érzed, hogy teljesen kimerültél és csak cikáznak a fejedben a gondolatok, hogy hogyan juthattál idáig.

A burnout nem egy olyan szörny, amelyik csak a te életedet keseríti meg. Emberek millió szenvednek tőle és a legtöbbször tudatában sincsenek ennek, csak azt érzik, hogy lassan teljesen elveszik a belső hajtóerejük, szinte állandóan kedvetlenek és fáradtak.

Felgyorsult világ

Fontos leszögezni, hogy a kiégés a rossz körülmények esetén egy természetes folyamat, igaz a teljesítménykényszer hatásra az utóbbi néhány évtizedben felgyorsult.

Az információk folyamatosan bombáznak minket és bármennyire is csodálatos szerkezet az emberi agy, ennyi adatot nem tud kezelni és folyamatosan túlcsordul.  Ezek a „kezeletlen” többletek számtalan lelki betegséghez, egyensúlyvesztéshez vezethetnek. Ezek egyike a burnout (kiégés), amely hat, markánsan megkülönböztethető szakaszból áll.

A kiégés szakaszai

1.  Lelkesedés – örömünket leljük az alkotásban, tele vagyunk energiával, tettre és ugrásra készek vagyunk

2.  Stagnálás – eltűnik a lelkesedés, rutinszerűen, többnyire unottan végezzük a dolgunkat

3.  Frusztráció – egyre többször küzdünk kimerültséggel, ingerlékenységgel

4.  Apátia – megmagyarázhatatlan fáradtság, közöny, fásultság lesz úrrá rajtunk

5.  Depresszió – nem találjuk a helyünket, a célok elhomályosulnak, a motiváció megszűnik és az eredményességünk is csökken, miközben betegségek is keserítik az életünket

6.  Kiégettség – elérkeztünk a „nincs lejjebb” állapothoz. Képtelenek vagyunk egy szalmaszálat is keresztbe tenni, önpusztításba menekülünk


Légy újra szabad, tele energiával

Cselekedj időben

A burnout folyamatát meg lehet állítani, és vissza lehet fordítani. De cselekedj most, mert ha nem változtatsz, csak egyre rosszabb lesz, és sokkal nehezebb lesz a visszaút is.

Légy újra önmagad

Mit éreztél? Netán boldogságot? Pontosan így fogod élni a mindennapjaidat, ha leveted a rabláncaidat és újra elkezdesz élni. A kiégésnek számtalan indikátora van, ám ezek szakember segítségével kiválóan kezelhetőek.

Add meg magadnak az esélyt egy boldogabb életre, mert ott van benned az az ember, aki pár éve még tele célokkal, vágyakkal és motivációval élte az életét.

Tedd meg az első lépést

Számtalan kiégéssel küzdő embernek segítettünk már visszaszerezni a tetterővel és energiával teli életet. Ha segítségre van szükséged, foglalj most időpontot szakértőinkhez!


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482