Mi a bipoláris zavar?

Depresszió

A depresszió a köztudatban ”bedepiztem” kifejezéssel illetett hangulattól eltérően nem egy átmeneti rosszkedv, pár lehangolt, múló pillanat. A depresszió üresség, amelyben kiüresedik minden, a világ, és főleg Te magad. Üressé, kongóvá és szürkévé válik minden. Ez az állapot a mélységek mélysége, a klinikai depresszió, amely önmagában létező lelki betegség.

Bipoláris zavar

A bipoláris depresszió a klinikai depressziótól eltérően, hordozza egyrészt az ismertebb klinikai depresszió jegyeit, azonban kiegészül egy másik pólussal is. Ahogyan a nevében is benne foglaltatik, kettősség jellemzi.

Váltakozó hangulat

A bipoláris depresszió különböző típusokra bontható ugyan, de ami minden esetben közös, hogy a személy két hangulati állapot, két ”epizód” között mozog. Az egyik egy depresszív és onlinekaszinojatekok.com lehangolt, a másik egy felhangolt és vibráló szakasz, az úgynevezett ”mániás fázis” (vagy a kevésbé radikális hipomániás fázis). És ezek az epizódok váltják egymást.

Egyéni eltérések

Az, hogy ez a két véglet mennyire radikális, mennyire észrevehető a kettősség, továbbá a váltás gyorsasága és az epizódok hossza a bipoláris depresszió típusától és lefolyásától is függ.A bipoláris zavar veszélyei

Felborul az egyensúly

A bipoláris zavar veszélye pont az ingadozásban rejlik, a váltások miatt felborul a lelki egyensúly, hiszen a két véglet megélése instabillá tesz.

Képzeld csak el, milyen lehet egy percre korlátlan szabadságot, lehetőségeket, önbizalmat érezni. Hiszel a képességeidben, abban, hogy bármit meg tudsz valósítani. A következő percben pedig egy sötét és kilátástalan veremben találod magad, és úgy érzed semmi értelme az életednek, ha minden ilyen komor.

Zuhanás a magasból

Ez a hasonlat természetesen túlzás volt, pont az érzékeltetés kedvéért, mivel így jobban érthető, mennyire megterhelő ez a hullámzás. A mániás fázis depresszív szakaszba történő váltása során gyakoribb az öngyilkosság is, hiszen erőteljesebb a ”zuhanás” és az üresség érzése.

Ezért is fontos tehát az éber figyelem és a bátorság, mely a cselekvéshez és a segítségkéréshez szükséges.


Sok-sok ember fordult már hozzánk bipoláris zavarral

segítünk neked is, kérj hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Bipoláris zavar tünetei

A depressziós epizód tünetei

 1. tartósan rossz hangulat
 2. reménytelenség, elhagyatottság érzése
 3. örömkészség, öröm érzésének elvesztése
 4. csökkent érdeklődés, a megszokott, korábban kedvelt tevékenységekkel szemben
 5. alvászavar (álmatlanság, vagy akár aluszékonyság)
 6. feszültség, vibráltság érzése, vagy energiátlanság, enerváltság: agitáltság vagy gátoltság
 7. fáradtság/fáradékonyság
 8. csökkent figyelem és koncentráció, gondolkodás meglassultsága, memória problémák
 9. testsúlyváltozás: étvágycsökkenés, vagy étvágy fokozódása, adott esetben túlevés
 10. indokolatlan félelem, bűntudat érzése
 11. halállal kapcsolatos, akár öngyilkossági gondolatok 

A mániás fázis tünetei 

 1. megnövekedett önbizalom, csökkent önkritika és önkontroll
 2. a tevékenységek csökkent hatásfoka a könnyen terelődő, pontatlan figyelem miatt
 3. grandiózus elképzelések, küldetéstudat, kiválasztottság érzése
 4. alvásigény csökken
 5. hedonista viselkedés, szenvedélyek hajszolása (akár veszélyt is jelenthet az egyénre nézve) a következmények figyelembe vétele nélkül
 6. szexuális aktivitás, libidó növekedése
 7. túlköltekezés
 8. túlzott aktivitás, fáradhatatlanság, kimeríthetetlenség érzése
 9. gondolkodás és beszéd tempójának gyorsulása (válhat logikátlanná, követhetetlenné)

Miért kell szakember?

Azért érdemes szakemberhez fordulni már a puszta gyanú esetén is, mivel a bipoláris zavar laikusok számára nem minden esetben diagnosztizálható olyan könnyen. A betegség lefolyása különbözőképpen történhet, az epizódok nem mindig ismerhetőek fel egyértelműen.

 • Sok esetben a bipolaritás lappang, és először főleg a depressziós epizód az, ami "feltűnik" és szenvedést okoz az egyén számára. A mániás szakasszal kapcsolatban sokszor inkább a betegségbelátás hiánya az, ami megfigyelhető.
 • A két fázis közötti váltás nem mindig szélsőséges. A bipoláris zavarnak létezik egy olyan fajtája is, mikor a váltás egyik fázisból a másikba egyáltalán nem radikális. Mindkét fázis tünetei enyhébben jelentkeznek és hullámzóak.
 • Előfordulhat, hogy a két állapot közül a depresszió hangsúlyos, míg a mániás szakasz tünetei enyhébbek.
 • Adott esetben a két fázis keveredéséről is beszélhetünk, ez esetben egyszerre jelennek meg depressziós illetve mániás tünetek.

A bipoláris zavar kezelése

Mielőtt súlyosbodik

A diagnózisalkotással várd meg a szakembert, DE! Ha a legkisebb fokú szenvedést is megéled, akkor érdemes feltenned a kérdést:

Megvárjam-e míg netalántán súlyosbodik az állapotom és egyre inkább agyonnyomnak a terhek, vagy segítséget kérek, cselekszem, és ezzel együtt a boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet választom?

Gyógyszer?

A bipoláris zavar kezelésével kapcsolatban felmerül a gyógyszerszedés kérdése és a téma kapcsán az azt övező félelem.

Nem a gyógyszeres kezelés az egyetlen mód. A pszichoterápia hatékony és hosszú távú megoldást jelent. A különböző terápiás formák egyéntől és a választásától is függően mind lehetséges utat nyitnak meg a gyógyulás felé.

Indokolt és súlyos esetben azonban a gyógyszer szedése életet menthet. A kérdés, hogy ez esetben az életünket vagy a félelmeinket választjuk-e.

A hozzánk fordulóknak alapvetően pszichoterápián keresztül segítünk, de ha klinikai szakpszichológus munkatársunk úgy ítéli meg, hogy gyógyszeres kiegészítő kezelés is szükséges, akkor erről pszichiáter munkatársunk gondoskodik.


Segítünk

Fordulj hozzánk bátran

Ha bipoláris zavartól szenvedsz, nincs mit szégyellned ezen. Légy őszinte magaddal, fordulj hozzánk bátran!

Számtalan embernek segített már

Pszichológusunkkal közösen feltárjátok a bipoláris zavar kiváltó okait, és a terápiás folyamatban megtanulhatod, milyen lépéseket tehetsz, hogy visszanyerd az irányítást az életed fölött. Számtalan embernek segítettünk már, de mindenkinek ugyanazzal a lépéssel kezdődött a gyógyulása: Mertek segítséget kérni.

Szabadulj meg a bipoláris depressziótól!

Egyeztess most időpontot pszichológusainkhoz!


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482