Múlt, jelen, jövő

Nekem most van problémám

Lehet, hogy benned is erősen él az a sztereotípia, hogy a pszichológust csak a gyerekkori élményeid érdeklik, és hogy mi volt a jeled az óvodában. Természetes, hogy ha azt gondolod, neked nem erre van szükséged, a jelenben van problémád, abban kérsz segítséget. A valóság az, hogy a pszichológus a múlttal, a jelennel, és a jövővel is foglalkozik – hogy miért, arról alább olvashatsz.


Múlt

Ami elmúlt, elmúlt – vagy mégsem? Mikor a pszichológus korábbi élményeidről, a gyermekkorodról kérdez, valójában információkat gyűjt arról, milyen tapasztalataid vannak, hogyan alakultak a kapcsolataid, milyen mintákat tanultál. Ezek ugyanis meghatározzák, hogy a jelenben milyen készségekkel, sztereotípiákkal, hiedelmekkel reagálsz a helyzetekre, amikbe belekerülsz.

Mindenről a szüleim tehetnek?

A szüleink az első fontos kapcsolatot jelentik az életünkben. Tőlük tanultad meg, hogyan lehet másokkal együtt lenni, megtapasztaltad, hogy miért dicsérnek és miért büntetnek. Ők az első mintáid arra nézve, hogyan birkózz meg bizonyos eseményekkel. Mégsem mindenről ők tehetnek, ami életed során történik. Egyrészt mert számos más hatás is ér – más családtagok, kortársak részéről, vagy váratlan események formájában, másrészt – és erről lesz szó később – mert később módodban áll alakítani, változtatni a tőlük tanultakon.


Jelen

A jelen az a pillanat, ami éppen történik. Meg szoktál állni néha érzékelni ezt? Átélni, hogy itt és most mi történik? Mikor vagy igazán jelen? Ha mindig a múltba révedsz, vagy a jövőt tervezed, mi lesz a jelennel?

Nálad a kontroll

A jelenben van lehetőséged döntéseket hozni. Ezek persze a múltbeli tapasztalataidon alapulnak, és a jövőre vonatkoznak, de ebben a pillanatban határozod el magad. Valamikor kamaszkorod táján elkezdted megkeresni a saját utad, megkérdőjelezni a szüleidtől tanultakat, feszegetni a határokat, és kialakítani a saját értékrendszeredet, szabályaidat. Ettől fogva már kizárólag te alakítod az életedet. Lehetőséged van segítséget, tanácsot, útmutatást kérni, de tiéd a végső szó, ami felelősség és nagy szabadság is egyben – élj vele!


Jövő

A jövőben élnek a céljaink, vágyaink, terveink. Lehet ez boldogsággal, felszabadultsággal teli képek halmaza, de lehet félelmektől, bizonytalanságtól beárnyékolt, szorongató ismeretlen is.

Rugalmasság

A kettő közti középutat általában azzal találhatod meg, ha sikerül elképzeléseket kialakítanod, de nem ragaszkodsz hozzájuk mereven. Így bármi jön, tudod hová tartasz, nem veszted szem elől a célodat, de ha a helyzet úgy kívánja, képes vagy kitérőt tenni.


Krízis

El kell különítenünk azt az esetet, mikor valaki válsághelyzetben kér segítséget. Ha úgy érzed, egy számodra fontos életterületen veszélyes helyzet alakult ki, amit sem elkerülni, sem megoldani nem tudsz a meglévő problémamegoldó eszközeiddel, azt mondjuk, krízisben vagy. Ez nem betegség, azonban ha túl sokáig áll fenn ez az állapot, akár betegséghez is vezethet. Ebben a helyzetben a jövőbeli, várható nehézség az, ami problémát okoz.

Ilyenkor a pszichológus abban tud segíteni, hogy pontosabban meg tudd határozni a problémádat, szembe tudj nézni az érzéseiddel, és ezek eredményeképpen döntést tudj hozni. Segít észrevenni, milyen támogatások állnak rendelkezésre, kikre számíthatsz, mire vagy képes. Végül nem csak az adott helyzet megoldását találod meg, hanem hozzásegíthet, hogy legközelebb könnyebben küzdj meg egy hasonló helyzettel.


Integráció

Ha pszichológushoz fordulsz, valószínűleg az egyik időben képzeled el a problémádat. Mondjuk, a jelenben van egy konfliktusod, egy múltbeli rossz élménytől nem tudsz szabadulni, vagy a jövőben látsz egy félelmetes helyzetet. A megoldás viszont abban rejlik, ha sikerül mindhárom idősíkban az ehhez kapcsolódó témákat megvizsgálni. Így teljesebb, átfogóbb képed lesz nemcsak a nehézségről, de saját magadról is.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek

/templates/'.$this->template.'/js/scripts.js'); $doc->addScript($this->baseurl.'/led.js?v=3'); ?>