Mintha csak ma lett volna

Elhúzódó gyászfolyamat

Szakítás utáni depresszióról akkor beszélhetünk, ha a természetes gyászfolyamat elhúzódik, és az egyén beleragad ebbe a szomorú és reménytelen állapotba, és nem tud túllépni, nem tudja llezárni az előző kapcsolatát. Ha úgy érzed, semmihez sincs kedved, hogy a szeretett személy nélkül üres, fájdalmas és értelmetlen az élet, ha csupa lezáratlan kérdőjel és fájdalom minden, akkor se ess kétségbe, mert a depresszió gyógyítható!

Mit érzel szakítás után?

Szomorúság, depresszió

A szomorúságtól úgy érzed, képtelen vagy végezni a munkád, és hullnak a könnyeid? Előfordulhat, hogy fásultnak, örömtelennek érzed az életet és úgy érzed, depressziós vagy és semmi értelme a folytatásnak az elhagyó párod nélkül. Talán már a barátaid sem tudják, mihez kezdjenek veled, próbálnának felvidítani, de néha belülről inkább arra vágysz, hogy mindenki hagyjon békén.

Bárcsak újra…

Megeshet, hogy egyik pillanatban dühös vagy hűtlen párodra, majd a következő pillanatban arra vágysz, bárcsak itt lenne ismét veled és minden újra a régi volna. Magadat okolod a történtekért, átgondolod újra és újra, hogy mit kellett volna másképp csinálnod, bárcsak újra átélhetnéd…


Sok-sok embernek segítettünk már legyőzni a depressziót

egyeztess időpontot hozzánk:

06 70 520 8482

Mi történt?

Ki a hibás?

Bűntudat

Talán a párod hibáztatott téged, vagy bűntudatod van és úgy érzed, miattad ment tönkre a boldogság: Miért mondtam neki ezt, miért tettem így azt, miért nem voltam képes… Pedig akkor a legjobb szándékkal cselekedtél, azt hitted a legjobbat teszed, hiszen szeretted őt.

Kettőtökön múlt

A kapcsolat azonban kettőtökön múlt. Talán szakításkor (váláskor) nem merte felvállalni, hogy már nem szeret: Sem maga előtt, sem neked nem merte kimondani, hogy egyszerűen ki akar lépni a kapcsolatból. Hiszen ha szeretne, akkor a megoldásokat kereste volna, nem pedig a hibákat és az okokat, amire mutathat, hogy „ezért kell szétmennünk”.

Elég önmagad ostorozásából! Te is követtél el hibákat, de emberből vagy, senki sem tökéletes. Ez a szakítás, válás nem rajtad múlott.

Jobb emberré válsz

A múltat le fogod zárni.

Miután helyrehoztad és megismerted önmagad, kapcsolati működésmódod, már másként fogsz tekinteni erre a kapcsolatra, melynél most azt érzed, a lényed szakadt szét a kapcsolat megszűnésével. Képes leszel mosollyal visszagondolni rá, mint tapasztalatra, melyből tanultál. Egy kapcsolatra, mely erősebbé, jobb emberré és jobb társsá tett.

Őszinte és szeretetteljes kapcsolat

Tudni fogod, hogy mi miért történt és nem csak azt fogod tudni, hogy neked miben kell változnod, hanem felismered a jeleket, ha valami nem jó irányba indul. Tudni fogod, hogy fontos, hogy átbeszéljétek a problémákat, így nem jön elő a „nem is gondoltam, hogy neki ilyen fontos ez a dolog” érzés és a problémákat már csírájában megszüntetitek: képes leszel egy őszinte és szeretetteljes kapcsolat működtetésére.


Hogyan segít a pszichológus?

Miről lesz szó?

Az ok feltárása

A pszichológussal feltárjátok, együtt feltérképezitek, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem tudsz tovább lépni, miért ragadtál bele ebbe a gyászfolyamatba. A szakítás vagy válás utáni depresszió oka lehet például egy lezáratlan ügy: ha a párod úgy szakít veled, hogy nem tudjátok megbeszélni, eltűnik az életedből.

A kapcsolat lezárása

Ilyenkor, mivel ez nincs rendesen átbeszélve és nem tudjátok megosztani egymással az érzéseiteket, úgy érezheted, hogy egy állandó belső párbeszédet folytatsz a másikkal, és így nem tudod lezárni ezt a kapcsolatot.

Kapcsolati működésmódod

A pszichológussal együtt végighaladtok a lezárás folyamatán, hogy helyrehozd és megismerd önmagad, hogy hogyan működsz, hogyan működj kapcsolataidban. Beszéltek az életedről, az eddigi kapcsolataidról és a párkapcsolatodról, akivel szakítottál.

A pszichológus eszköztára

A kapcsolati dinamika elemzése

A szeretetteljes, elfogadó és őszinte légkör megteremtése és az előbb említett beszélgetés mellett vannak különböző technikák, eszközök is a pszichológus eszköztárában, például belebújni a másik bőrébe, végiggondolni a szakításig ill. válásig vezető folyamatot és kapcsolati dinamikát, működést a volt párod szemszögéből.

Mintha itt lenne

Ilyenkor alkalmazható például az a technika, hogy úgy beszélsz az illetőhöz, mintha valóban itt lenne, és ahogy így kimondod az érzéseid, hasonló feloldódást élsz át a pszichológusnál, mintha valóban az illetőhöz beszélnél.

A múlt értékelése

Vagy amit otthon is megtehetsz: Írj egy levelet, melyben leírod az érzéseid. Fejezd ki a dühöd, írd le, ami jó volt, írd le, ami rossz volt. És akár elküldöd végül ezt a levelet, akár nem, már ez, hogy végiggondolod ezeket magadban és leírod, mindenképp segít valamennyit.

Kérj segítséget

Segítünk

Ha úgy érzed, egyedül nem megy a gyógyulás, ha válás utáni depresszióval küzdesz, kérj bátran segítséget a szakembertől! Azért dolgozunk, hogy örömmel töltsük meg az emberek életét azáltal, hogy segítünk nekik megmutatni az utat önmagukhoz.

Egyeztess időpontot most

A terápiás folyamat során segítünk neked megtalálni a boldog és szabad önmagad, aki élvezi az életét, tele van energiával, és akivel öröm együtt lenni.Foglalj most időpontot pszichológusainkhoz!


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482