Indulatkezelés


A haragról

A harag olyan alapvető érzelem, amit külső vagy belső események egyaránt beindíthatnak. Dühöt válthat ki egy másik személy viselkedése vagy egy minket érintő esemény, de kialakulhat a problémákon való aggódás, a fájdalmas emlékek következtében is.

A harag biológiai változásokkal is jár, megnő a pulzus és a vérnyomás, több lesz a vérben az adrenalin, hogy készen álljunk az önvédelemre. Ez egy ősi, nagyfokú stresszre adott természetes testi reakció, ami az embernek rendkívül fontos volt az évezredek során a túlélés szempontjából. Mivel igen nagyfokú testi változások lépnek ilyenkor működésbe azért, hogy többlet energát állítson elő a szervezet, hosszantartó vagy gyakori fennállása, nem tesz jót egészségünknek.

Indulatkitörés

Az indulatos viselkedés akkor válik problematikussá, amikor a személy úgy érzi, nem tudja kontrollálni cselekedeteit, a túlzóan indulatos viselkedések eluralkodnak mindennapi életén. A heves reakció mértéke jelentősen nagyobb, mint amit az esetleges kiváltó tényező megmagyarázhatna. Az indulat megjelenhet tárgyak összetörésében vagy másokkal szembeni tettlegességben is, de a rendszeres hangos kiabálások, szitkozódások is komoly terhet róhatnak a személy életére. Az impulzuskontroll zavara negatív következményekkel járhat a kapcsolati életben és a szégyen, bűntudat érzései akár önsértő magatartást is eredményezhetnek.

Ha a saját erőből történő sokadik próbálkozás sem vezet eredményre az indulat kezelésében, a személy komoly veszteségeket élhet át, ami megnövelheti a depresszió valamint a függőségek kialakulásának esélyeit. Az indulatkezelési problémához legtöbbször komoly szenvedés társul, így sürgetővé válhat a mihamarabbi seítségnyújtás.


Számos ember fordult már hozzánk indulatkezelési nehézségekkel,

segítünk neked is, egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Miért nem megy?

Mint a legtöbb pszichés zavarnál, itt is számos ok állhat a háttérben. Leginkább akkor fordulnak elő indulatkitörések, mikor olyan feszült, szorongáskeltő helyzetben találjuk magunkat, ami elhúzódóan vagy ismétlődően fennáll, és meghaladja az alkalmazkodóképességünket. Megjelenhetnek különböző kórképek tüneteként is:

  1. stresszhez kapcsolódó zavarokban
  2. bipoláris zavar mániás fázisában
  3. borderline személyiségzavarban
  4. kényszerbetegségben
  5. pszichotikus állapotokban
  6. demenciában vagy más időskori organikus kórképben
  7. alkohol, drog vagy más szer hatása vagy a megvonás következtében
  8. neurológiai betegségekben.

Mit tehetsz a haragoddal?

Elnyomás

Képes vagy rá, hogy „lenyeld”, elnyomd az indulataidat, annak reményében, hogy valami konstruktívabb módon reagálj? Ez az adott helyzetben segíthet, hosszabb távon mégis a haragod befelé fordulásához, tépelődéshez, önmarcangoláshoz, akár depresszióhoz vagy magas vérnyomáshoz vezethet.

Kifejezés

Fontos tehát, hogy képes legyél kifejezni a haragodat. Ha valami ilyen intenzív érzéseket váltott ki belőled, nyilván lényeges a számodra. Nem mindegy azonban, hogy hogyan, milyen formában fejezed azt ki.

Asszertivitás

Úgy kell tehát az indulataidat kommunikálnod, hogy közben ne bánts meg senkit, és megértsék az álláspontodat. Ezt a készséget asszertivitásnak nevezik: képesnek lenni az önérvényesítésre, agresszió nélkül.

Megnyugvás

Amellett, hogy a kifelé irányuló viselkedésedet megpróbálod kontrollálni, hasonlóan fontos cél, hogy a belső nyugalmat is elérd. A lecsendesített érzelmeid hatására, a szívverésed is lelassul, a vérnyomásod lecsökken, a légzésed visszaáll természetes munkamódjára – de igaz ez fordítva is, ezért olyan hasznos a testedzés és a relaxáció bármely formája. Mind a testedzés, mind a relaxáció rendszeres gyakorlásával képessé válunk belső állapotaink kontrollálására, a belső egyensúly fenntartására.


Hogyan segíthet a pszichológus?

Ha pszichológushoz fordulsz indulatkezelési problémáddal, számíthatsz rá, hogy ehhez szorosan nem kötődő kérdéseket is fel fog tenni, hogy felmérje az alapszemélyiségedet és fényt derítsen a háttérben esetlegesen meghúzódó kiváltó betegségre. Az eredményektől függően akár pszichiáter felkeresését is javasolhatja, de sok esetben a terápiás kapcsolat elegendő erőforrásként szolgálhat a probléma leküzdésében, a heves indulatokkal való hatékonyabb, egészségesebb megküzdés támogatásával.

Stratégiák

Együtt ki tudtok alakítani olyan más megküzdési módokat, amik segíthetnek neked az indulatkitörések elkerülésében. Lehet ez a helyzetből való ideiglenes kilépés, a testedzés, de akár a humor is, attól függően, hogy hozzád mi áll legközelebb és mi válik be.

Korábbi sérelmek

Legtöbbször szükséges azoknak a korábbi rossz tapasztalatoknak, traumáknak, sérelmeknek a feltérképezése és feldolgozása, amik kapcsolatban állhatnak a túlzott indulatok megjelenésével. Ha az adott helyzetben nem „kapcsol be” rögtön az összes téged ért hasonló sérelem, sokkal könnyebb lesz adekvátan reagálni rá.

Asszertivitás tréning

Az asszertív kommunikáció tanulható. Ez nem jelenti azt, hogy le kéne mondanod az igazadról, inkább hogy megtanulod úgy érvényesíteni az akaratodat, hogy közben magadat és a másikat is tiszteletben tartod. Ennek a finomságaira a pszichológus meg tud tanítani, vele akár gyakorolhatod is, hogyan tudnád ezt alkalmazni azokban a konkrét helyzetekben, amik fel szoktak dühíteni.


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482