Mikor kell pszichológushoz fordulni?

„Csak a bolondok”

Bár még ma is sokak fejében él az a sztereotípia, hogy pszichológushoz csak az megy, aki megőrült, a valóság az, hogy a modern pszichológia nem csupán a súlyos mentális betegségek kezelésében tud segítséget nyújtani, hanem bárkinek, aki egészségesebb, boldogabb életet szeretne élni. Természetesen azoknak a pszichiátriai betegeknek is segíthet a pszichoterápia, akiknek a betegségükkel való együttélésben, a visszaesés megelőzésében van szükségük segítségre.

Tünetek esetén

Sokan akkor keresik fel a pszichológust, ha olyan pszichés tüneteket tapasztalnak magukon, mint a szorongás, a tartósan rossz hangulat, a dühkitörések, vagy az álmatlanság. Megeshet, hogy akivel mindez megtörténik, először észre sem veszi a folyamatosan kialakuló változást, hanem a környezetében élők jelzik számára, hogy úgy látják, valami nincs rendben. Ilyen esetekben a pszichológus segíthet a tünetek csökkentésében, de a háttérben álló, akár fel nem ismert probléma definiálásában és kezelésében is.

Életvezetési problémák esetén

Tünetek nélkül is felléphet olyan élethelyzet, mikor úgy érezzük, megragadtunk egy ponton, és nem tudunk segítség nélkül tovább menni. Jöhet olyan munkahelyi, kapcsolati vagy más probléma, amellyel nem sikerül megbirkózni, amelyből nem találjuk a kiutat, vagy amiben újra és újra benne találjuk magunkat. Ilyenkor, egy idő után nincs honnan erőt meríteni, kimerülhetnek a tartalékaink. A pszichológus segíthet, hogy megtaláljuk erőforrásainkat a további küzdelemhez, új szempontokból is megvizsgáljuk a helyzetet, és olyan kiutat találjunk, mely a továbbiakban is segíti a hasonló helyzetekkel való megküzdést.

Általános pszichológiai jóllét

Akkor is érdemes pszichológushoz fordulni, ha nincs konkrét tünet, vagy probléma, de mégsem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Előfordulhat, hogy munkába, szórakozásba, túlzott evésbe, ivásba menekülünk ilyenkor, ami sajnos csak súlyosbítja a helyzetet. A pszichológusnál ilyenkor azzal kezdődik a munka, hogy meghatározzuk a háttérben álló problémát, ezáltal elindulhassunk a megoldás felé.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek

/templates/'.$this->template.'/js/scripts.js'); $doc->addScript($this->baseurl.'/led.js?v=3'); ?>