szakitas

Szakítás utáni depresszióról akkor beszélhetünk, ha a természetes gyászfolyamat elhúzódik, és az egyén beleragad ebbe a szomorú és reménytelen állapotba, nem tud túllépni és lezárni előző kapcsolatát. Ha úgy érzed, semmihez sincs kedved, hogy a szeretett személy nélkül üres, fájdalmas és értelmetlen az élet, ha csupa lezáratlan kérdőjel és fájdalom minden, akkor se ess kétségbe, mert a depresszió gyógyítható!

Bővebben

mwgoldás

Ha depressziós vagy, úgy érezheted, minden nap egyforma, a dolgok kezdik értelmüket veszteni. Ha kialakítasz egy napi rutint, és tartod is magad hozzá, az segíthet észrevenni, hogy elérted a kitűzött célokat, mégiscsak haladsz előre. Cikkünkben arról írunk, mit tehetsz, hogy javuljon az állapotod, és mikor lehet szükség szakember segítségére.

Bővebben

depresszio tunet

A depresszió pszichodinamikus magyarázatai abból indulnak ki, hogy az első életévekben jelentős veszteségélmény érhette a későbbi depressziósokat. Ez a veszteség lehet például az anya távolléte egy kórházi kezelés miatt, vagy olyan szimbolikus veszteség, csalódás is, mint mikor az anya saját depressziója miatt nem tud megfelelő örömmel, kíváncsisággal és figyelemmel viszonyulni a babához.

Bővebben

depresszio gyakorisaga

A major depresszió előfordulásának valószínűsége az egész élet során 4,6-15,7%, míg a bipoláris zavaré 0,5-5,5%. Mivel a hangulatzavarok ilyen nagy arányban fordulnak elő, a veszélyeztetettséget növelő tényezők ismerete segíthet, hogy ezek fennállásakor jobban oda tudj figyelni magadra és szeretteidre, és időben észrevedd a kezdődő betegséget. A kockázatot növelő tényezőket a következő ábrában foglaltuk össze.

Bővebben

 

gyasz

Attól a perctől kezdve, hogy szerettünk távozik az életünkből, minden felfordul. Egyáltalán nem igazak ránk az „élet majd megy tovább” és egyéb közhelyek, hiszen az élet már korántsem ugyanolyan, mint szerettünk halála előtt. Ráadásul az idő is másképp telik. Gyászunk feldolgozása egy belső lelki folyamat, amit nem lehet és nem is szabad sürgetni.

Bővebben

depresszio tipusai

A betegség lefolyása igen sokféle lehet, most csak néhány főbb típust említünk meg. Szó lesz az enyhébb és súlyosabb formákról is, és arról is, hogy léteznek egy- és kétfázisú formák is. Azaz a hangulat eltérhet a normálistól mindkét irányban, azaz lehet extrémen nyomott, rossz, és extrémen felhangolt, túl jó hangulatról is beszélni.

Bővebben

kezel

Természetes, hogy először megpróbálod magad megoldani a problémát. Az előző cikkekből megkaptad a szükséges információkat, talán változtattál is kicsit a szokásaidon. Ha mégis úgy érzed, hogy ez kevés volt a kilábaláshoz, ideje segítséget kérni. Utolsó cikkünkben arról lesz szó, miért érdemes depresszió, vagy bármilyen más pszichés probléma, de akár elakadás, életvezetési nehézség esetén is pszichológus segítségét kérni.

Bővebben

depresszio

A depresszió szó szerint levert lelkiállapotot, leromlott hangulatot jelent. Maga a betegség azonban ennél jóval több tünettel jár. A hangulatzavarok közé soroljuk, de ez nem jelenti, hogy a hangulatra korlátozódna a probléma: az érzelmi élet zavara mellett a gondolkodás lelassul, az aktivitásszint csökken és testi tünetek jelentkezhetnek. Az élet sivárnak, a feladatok nyomasztónak tűnnek.

Bővebben

depresszio okai

A depresszió esetén talán minden más pszichés betegségnél inkább beindul a találgatás, nem csak a páciensben, de a környezetében is. Biztosan attól van, hogy elhagyta a neje, biztos azért van maga alatt, mert elvesztette a munkahelyét, stb. A depresszió azonban egy betegség, és mint ilyen, nem csupán külső események, de belső, biológiai változások is szükségesek a kialakulásához.

Bővebben