A pszichológus csak összezavar?


 

Nem is mellettem áll?

„Terápiás mézeshetek”

„Terápiás mézeshetekként” szokás utalni arra az első néhány ülésre, mikor a kliens megkönnyebbül, hogy végre valahol beszélhet a problémáiról, és reménykedik, hogy talált valakit, aki mellette áll, és segíteni fog neki. A mézeshetek általában akkor érnek véget, mikor a kliens rájön, hogy a terápia az ő számára is kemény munkát jelent, és sok nehéz érzést is megmozgat.

Megértés kontra egyetértés

A pszichológus attitűdje elfogadó, együttérző és hiteles – ugyanakkor objektív, megkérdőjelez, megértésre törekszik. Ebből az következik, hogy a pszichológus nem ítélkezik feletted, nem minősít téged, se nem helyesli, se nem rosszallja, amit teszel – semleges. Megért téged, és igyekszik téged is abban segíteni, hogy minél jobban megértsd magad, de nem az a feladata, hogy egyetértsen mindennel, amit mondasz.


Kemény munka

Még több kérdés

A megértéshez nehéz kérdéseken át vezet az út, és sokszor a válaszok újabb kérdéseket szülnek. Meglehet, hogy bosszantani kezd, hogy a pszichológus kész válaszok helyett újabb és újabb kérdésekkel jön elő. Ha ez történik, fontos, hogy beszélj vele erről, tisztázzátok, hogyan segíti ez az előrehaladásodat. A saját életednek te magad vagy a szakértője, ezért a pszichológus nem tud helyetted válaszokat találni.

Zavar

Mikor életed ez idáig stabil alapvetései, ez egyértelműnek hitt vezérfonalai kerülnek górcső alá, összezavarodhatsz.  Felmerülhet benned a kérdés, hová vezet az egész? Fontos kérdés, tedd fel! Ha megbeszélitek, valószínűleg rá fogsz jönni, hogy észre kell venni a régi működések hibáit, hogy ki lehessen őket javítani.


A cél

Saját értékrendszer

Ahogy a kérdések és közös gondolkodás mentén egyre pontosabb képet kapsz magadról, azt is felismered, hogy honnan származnak azok a normák és értékítéletek, amik meghatározzák a világról való gondolkodásodat. Megértheted, hogy a szüleid például miért gondolkodtak úgy, ahogy, de egyben lehetőséged van arra is, hogy átgondold, te magad mit is tartasz értéknek, szabálynak, kialakíthatod az életed hozzád illeszkedő kereteit.

A valóság elfogadása

Mikor a terápiás folyamat eredményére gondolsz, valószínűleg könnyedséget, boldogságot, gondtalanságot képzelsz el. A pszichológusnak azonban az is fontos feladata, hogy ráébresszen, a való élet mindig hoz kihívásokat, frusztrációkat – így a boldogság kulcsa nem a gondtalan élet, hanem a nehézségekkel való megküzdés, és azok ellenére való egyensúlyban levés megtanulása.

„Ne félj a vihartól, hanem tanulj meg táncolni az esőben.”


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek

/templates/'.$this->template.'/js/scripts.js'); $doc->addScript($this->baseurl.'/led.js?v=3'); ?>