A haláleset után

Minden más lett

Szerettünk hiánya

Attól a perctől kezdve, hogy szerettünk távozik az életünkből, minden felfordul. Egyáltalán nem igazak ránk az „élet majd megy tovább” és egyéb közhelyek, hiszen az élet már korántsem ugyanolyan, mint szerettünk halála előtt. Ráadásul az idő is másképp telik. Gyászunk feldolgozása egy belső lelki folyamat, amit nem lehet és nem is szabad sürgetni.

Mindenkinél jelen van

A számos egyéni különbség ellenére az a tapasztalat, hogy a gyász, mint lélektani folyamat minden embernél jelen van. Érzelmiségünkből és emberségünkből adódóan a világ minden táján hasonlóan zajlik a gyász több lépcsős folyamata. Hiszen elveszíteni valakit, akit igazán szerettünk, emberi létünk egyik legfájdalmasabb pillanata. Ennek ellenére életünk során többször is szembesülnünk kell hozzátartozóink elvesztésével.

Mindenkinél más és más

Egyéni különbségek

Mindannyian egyedi személyiségjegyekkel rendelkezünk, egészen más lelki folyamatok mennek végbe bennünk. Gyász és gyász között gyakran lényegi különbségek vannak, hiszen annak ellenére, hogy valaki a környezete felé nem közvetít szomorúságot, belülről még igenis emésztheti magát és csendben sirathatja eltávozott családtagjait, rokonait.

Életkortól is függ

A gyász megélése függ az életkortól is, hiszen egész másként reagál egy kiskamasz, egy felnőtt ember vagy egy idősebb személy. Sokat számít az is, hogy szerettünk hosszú betegség után távozik, netán öngyilkosságot követ el vagy gyilkosság áldozatává válik.


Sok-sok embernek segítettünk már legyőzni a depressziót

egyeztess időpontot hozzánk:

06 70 520 8482

Nem segít a környezet

Hallgatás

Gyászunk feldolgozása bennünk, mélyen belül zajlik, azonban az ilyen nehéz időszakokban a környezet segítségére is szükségünk van. A helyzet viszont az, hogy a mai társadalomban a gyászolók inkább a hallgatás magányába burkolóznak, hogy ne legyenek a külvilág terhére problémáikkal vagy éppen azért, mert a külvilág elutasításába ütköznek.

Őszinte részvét?

A gyász közösségi kérdés

A mai társadalomban „nem szabad gyengének lenni”. Sajnos a rohanó világ és a fejlődő civilizáció elfeledte, hogy a gyász bizony közösségi kérdés. A „fogadd őszinte részvétemet” és az ehhez hasonló mondatok inkább tűnhetnek begyakoroltnak, mintsem őszinte szívből jövő vallomásnak.

Befelé fordulás

A gyászolók bent rekedtek saját kis világukban, ahonnan vagy ki tudnak törni egyedül vagy belefásulnak az elkeseredettségbe, ráadásul a befelé fordulás és a társadalmi élettől való elzárkózás komoly pszichés károkat okozhat az érintettben.


A gyászfolyamat hossza

A halál tabuvá vált

A statisztikák szerint szerettünk elvesztésének feldolgozása átlagosan fél, de inkább egy évet vesz igénybe, ez persze függhet a fent felsorolt különbségektől is. A régiek nem hiába beszéltek az úgynevezett gyászévről. Ma azonban mindenki igyekszik kikerülni a témát, a halál majdhogynem tabunak számít, akit pedig veszteség ér inkább a munkájába menekül, ahelyett, hogy valóban megélné és feldolgozná a fájdalmát.

Gyászév

A gyászév éppen arra adott tökéletes teret, hogy a gyászoló átadja magát a fájdalmának majd saját erejéből és a közösség támaszának segítésével feldolgozza veszteséget. Egy év alatt számos folyamat megy végbe bennünk: a kezdeti sokkot felváltja a kontrolláltság érzése, ezt követi a tudatosulás állapota, majd pedig eljutunk az elfogadás végül a feldolgozás fázisába.


Pszichológusi segítség

Mikor van rá szükség?

Ha a gyászfolyamat megreked és sokáig eltart, különösen ha depresszió alakul ki, akkor szükség lehet szakember segítségére, hiszen ha siettetjük vagy elfojtjuk a gyászfolyamatot, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az túl sokáig elhúzódik, az egyén beleragad ebbe a szomorú és reménytelen állapotba, és ez azzal jár, hogy az elnyomott probléma újból előbukkanhat bármilyen más veszteség kapcsán.

Hogyan segít a szakember?

A szakember ad egy teret az illetőnek, ahol mindenféle megítélés nélkül egy elfogadó környezetben beszélhet arról, hogy ő mit érez. Feldolgozzák a páciens lelkiismeret furdalását, önvádját, átbeszélik, hogy mit mulasztott el megtenni az elhunyttal.

Beszélnek az elhunyt fontos személyről, az ő kapcsolatukról, tulajdonképpen ez a feldolgozás folyamata. Normál körülmények között nincs szükség pszichológusra, de az a baj, hogy a környezet néha nem jól reagál ezekre a beszélgetésekre vagy megnyilvánulásokra.

A pszichológus elfogadó, védett környezetet biztosít, ahol szabadjára engedheti az érzelmeit az illető, míg lehet, hogy egy baráttal ezt nem érzi kényelmesnek.

Fordulj hozzánk bátran

Ha úgy érzed, gyászod feldolgozásához segítségre van szükséged, akkor fordulj hozzánk bátran! Azért dolgozunk, hogy örömmel töltsük meg az emberek életét azáltal, hogy segítünk nekik megmutatni az utat önmagukhoz.

A terápiás folyamat során segítünk neked megtalálni a boldog és szabad önmagad, aki élvezi az életét, tele van energiával, és akivel öröm együtt lenni.

Foglalj most időpontot pszichológusainkhoz!


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482