Társfüggőség

„Nem tudnék nélküle élni. Szükségem van rá! Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha elhagy, nem maradhatok egyedül.” Ha ismerősek ezek a mondatok, főleg ha emellett a párod valamilyen addikció áldozata, lehetséges, hogy társfüggőségben szenvedsz.


Mit jelent a társfüggőség?

Túlzott ragaszkodás

Természetes, hogy egy kapcsolatban az ember ragaszkodik a párjához, ám ha ez kóros mértéket ölt, társfüggőségről beszélhetünk. Ez általában a nőket érinti, hiszen ők gyakran jobban ki vannak szolgáltatva az érzelmi függőségnek.

A kapcsolatért bármit

A személyiség feladása

A társfüggők rettegnek attól, hogy kapcsolatuk megszakad, és egyedül maradnak, ezért mindent megtesznek a kapcsolat fenntartásáért, teljes lényüket a másiknak rendelik alá, feladják személyiségüket.

Ördögi kör

Mivel a társfüggő teljes életét kapcsolatának rendeli alá (elhanyagolja hobbijait, barátaival ritkán találkozik, vagy egyáltalán nincsenek is barátai, mert minden idejét a partnernek áldozza), még erősebb lesz a félelem az egyedülléttől, hiszen ha a kapcsolat megszakad, nem marad „semmi”. Ilyenkor a társfüggő újabb kapcsolatba menekül.

Állandó megfelelési vágy

A társfüggő kerüli a konfliktusokat, és állandó megfelelési vágyat érez: igényeit, érzésit, viselkedését a partner kívánságainak rendeli alá. Olyan dolgokat is elfogad tőle, mely ellenkezik az értékrendjével, például verbális vagy akár fizikai agressziót.


Jellegzetes párválasztás

„Szükséged van rám”

A társ kiválasztása

A társfüggőséggel küzdőnek jól esik az érzés, hogy nagy szükség van rá, hogy ő nélkülözhetetlen. Ezért gyakran olyan emberrel köti össze az életét, aki mellett megélheti ezt. Ez gyakran egy erős problémával küzdő társat jelent, ami miatt azt érezheti a társfüggő, hogy szükség van rá, nélküle elveszne a másik. (Pl. szenvedélybetegség)

„Én tudom, hogy neked mi jó”

Ez nem egy tudatos folyamat. A társfüggőkben él egy erős kontrollálási vágy, és az ilyen kapcsolatban ezt könnyebben megvalósíthatják: „Én tudom, hogy neked mi jó”, „Majd én megmondom, hogy neked mire van szükséged.”.

Összjáték a két ember között

Ez egyfajta összjáték a két ember között. Mindkettejüknek „haszna” származik ebből a kapcsolatból. Bár hiányzik a boldogság, a megelégedettség és a kölcsönös biztonságérzet, bizonyos igényényüket kielégíti ez a viszony, ezért maradnak mégis együtt.

A társfüggő ember megvalósíthatja irányítási igényét, és nem marad egyedül, a partner számára pedig a függősége (pl. alkoholizmus) kibúvót jelent mindennemű felelősség alól és azt érezheti, hogy párja gondoskodásának köszönhetően körülötte forog a világ.


Hogyan alakul ki a társfüggőség?

Gyermekkor

Túlzott „szeretet”

A társfüggőség okait a gyermekkorban kell keresni. Ha a szülők túlzott, szinte már-már fojtogató mértékű „szeretettel” nevelik gyermeküket, nem alakul ki annak érett és önálló személyisége, így felnőttként is úgy érzi, össze kell kötnie valakivel az életét, hiszen egyedül nem boldogulna.

Szeretethiány

Ám ennek ellentéte is okozhat társfüggőséget: Ha az egyén nem kap elegendő szeretetet gyermekkorában, akkor lehetséges, hogy felnőttként görcsösen kapaszkodik párjába folyamatos szeretetéhsége következtében.

Szülői minta

Vagy állhat a háttérben a szülői minta követése is. Azt gondolhatnánk, hogy aki olyan családban nő fel, ahol az apa alkoholista, és az anya tartja egyben a családot, ott a gyermek felnőttként tudatosan kerülni fogja a hasonló helyzetet.

Ám épp ellenkezőleg: A szülők mintája bevésődik, gyakran maga a gyermek is alkoholista felnőtt lesz, vagy felveszi a családról gondoskodó anya szerepét és olyen párt választ maga mellé, akiről gondoskodni kell. Ha véget ér egy ilyen kapcsolat, valószínű, hogy a következő viszony is hasonló lesz, hacsak nem jár terápiába az egyén és nem dolgozza át a problémáit.

A terápia eredménye

Bár a terápia nem könnyű és nem is rövid folyamat, mindenképpen megéri a fáradtságot. Hiszen a folyamatnak köszönhetően a társfüggőből olyan ember válik, aki képes egészséges kapcsolatot kialakítani és működtetni, melyben a felek boldogok és elégedettek.

Független és erős, önmagát értékesnek és szerethetőnek tartó személlyé válik, aki a bizalom és szeretet közösségén alapuló köteléket tud teremteni.


Számos ember fordult már hozzánk társfüggőséggel

segítünk neked is, hívj időpontért:

06 70 520 8482

Hogyan lehet segíteni?

Ritkán fordul szakemberhez

Van, hogy a társfüggő felismeri a problémát, de inkább az a jellemző, hogy az addikcióval küzdő párján keresztül kerül kapcsolatba a pszichológussal.

Az ilyen személy gyakran inkább a társát tolja előtérbe, mert rajta észreveszi, hogy segítségre van szüksége, de saját magáról viszont ezt nem tudja. Egy jó szakember azonban rámutathat arra, hogy nem csak a szenvedélybeteggel van probléma, hanem a partnerével is.

A társfüggőség terápiája

A társfüggőség terápiája során a pszichológussal közösen feltárják a társfüggő életét, és a szülei kapcsolatát. Átbeszélik, hogy milyen mintákat látott gyermekként, és tudatosítják a társfüggőben lezajló érzéseket, viselkedésmintákat. Együtt fejlesztik önismeretét, önbizalmát, megküzdési képességeit.

Fordulj hozzánk bátran

Segítünk

Ha úgy érzed, társfüggőségben szenvedsz, vagy ha egészséges vagy, de szeretnéd fejleszteni magad, hogy jobban működj kapcsolataidban, ha több boldogságot és nagyobb harmóniát szeretnél az életedbe, fordulj hozzánk bátran!

Azért dolgozunk, hogy örömmel töltsük meg az emberek életét azáltal, hogy segítünk nekik megmutatni az utat önmagukhoz. A terápiás folyamat során segítünk neked megtalálni a boldog és szabad önmagad, aki élvezi az életét, tele van energiával, és akivel öröm együtt lenni.

Egyeztess időpontot

Foglalj most időpontot pszichológusainkhoz!


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek