Szociális fóbia

 


Mi a szociális fóbia?

Beszűkíti az életed

A túlzott elvárások, az ehhez kapcsolódó megfelelési kényszer és az önbecsülés hiánya veszedelmes koktél. Olyan, amelynek folyamatos kortyolgatása különféle lelki betegségek kialakulásához vezethet, amelyek nagyon gyorsan beszűkíthetik az ember életét.

Legszívesebben menekülnél

Ha a te életedet is megkeseríti a szociális fóbia, sokszor találkozhatsz azzal az érzéssel, hogy ami másnak oly könnyen megy, az neked szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik. A legalapvetőbb, leghétköznapibb szituációk elől is legszívesebben elmenekülnél.

Társas szorongás

Rettegsz, ha rád köszönnek, vagy meg kell szólalnod egy társaságban? Súlyos esetben már akkor is lever a víz, ha ki kell mozdulnod otthonról, az egyetlen helyről, ahol biztonságban érzed magad.


Sok-sok szociális fóbiával küzdőnek segítettünk már

segítünk neked is, kérj időpontot most:

06 70 520 8482


A szociális fóbia tünetei

Félelem a kommunikációtól

A szociális fóbiában szenvedő beteg fél a társas érintkezéstől, a kommunikációtól. A szociális nyomást rendkívül nehezen viseli, és az ilyenkor mutatott tünetek nagyon hasonlítanak a pániknál tapasztaltakra.

Ezért csúszik bele rengeteg szociális fóbiától szenvedő a pánikbetegségbe is. Sőt, sajnos az elkerülő magatartás odáig is elfajulhat, hogy a beteg alkoholhoz, droghoz nyúl, hogy enyhítse szorongását.

Pánikszerű tünetek

A tünetek általában az alább felsoroltak kombinációjaként állnak elő:

1.  szívdobogás,

2.  remegés,

3.  izzadás, 

4.  az izmok feszülése, 

5.  gyomortáji fájdalmak, 

6.  szájszárazság, 

7.  hideg vagy meleg hullámok, 

8.  elpirulás és nyomás érzése a fejben vagy fejfájás. A szociális fóbia kialakulása

Nem vagy egyedül

Első körben le kell szögeznünk és neked pedig tudatosítani kell magadban, hogy nem vagy egyedül. A felmérések azt mutatják, hogy a népesség 10%-a kaphatná meg a szociális szorongásos zavar diagnózisát, ez az egyik leggyakoribb lelki eredetű probléma a lakosság körében.

Lehet, hogy te is nagyon sok szociális fóbiással találkoztál már, de nem vetted észre, mert ezek a személyek próbálják elrejteni a problémájukat a világ szeme elől.

Kialakulásának oka

Kutatások alapján a szociális fóbia a pszichés fejlődés zavara, öröklődhet, de fontos szerepet játszanak a bennünket ért ingerek, traumák is. A szociális fóbia olyan pszichés betegség, mely sorozatos negatív hatások következtében már elég korán kialakulhat, és az idő előrehaladtával az állapot ha kezeletlenül marad, súlyosbodhat, depresszió, pánkbetegség társulhat hozzá.

Ilyen negatív hatás lehet egy megalázó helyzet, „beégés”, megszégyenítés, de igazából bármi elindíthatja a folyamatot, mert mindenkit más és más esemény érint érzékenyen.

Elkerülő magatartás

A szociális fóbia az elkerülésről szól. A páciens mindent elkövet annak érdekében, hogy véletlenül se kerüljön olyan szituációba, amelyben a korábban átélt negatív érzések újra feltörhetnének.

Így, amikor minden igyekezete ellenére ki kell lépnie a komfortzónájából, pillanatok alatt számos tünetet produkálhat és az állapotától függően, teljesen le is blokkolhat, sőt össze is omolhat.

Ráadásul a menekülési reakciótól (izzadás, remegés, szívdobogás, stb.) való félelem öngerjesztő folyamatot okoz, és egyre jobban megnehezíti a páciens életét, egyre erősebb reakciókat produkál és szenvedéssé teheti az életét.

A környezet reakciója

A szociális fóbiát az is súlyosbítja, hogy a környezet legtöbbször értetlenkedve, hitetlenkedve reagál erre. Szerintük a szociális fóbiában szenvedő csak nyámnyila, kényes és csak meg kéne ráznia magát és minden rendbe jönne.

Ezek a visszajelzések pedig tovább növelik a fóbiában szenvedő szégyenérzetét és végül védőburkot vonva maga köré, teljesen kizárja a külvilágot.A szociális fóbia két típusa

A teljes életet behálózza

Generalizált szociális fóbia: a szorongás és az elkerülő attitűd behálózza a páciens életét. Az emberi kapcsolatokra és a szociális helyzetre is hatással van.

Csak bizonyos helyzetekben

Körülírt (nem generalizált) szociális fóbia: a fóbia inkább csak elő-előbukkan, és nem uralja az egyén teljes életét, de ebben az esetben is a helyzet fokozatos romlása várható, ha az egyén nem dolgozik tudatosan a probléma gyökerének megszüntetésén.

A felnőttkorban kialakuló szociális fóbia általában ebbe a csoportba esik és gyakran egy-egy stresszt kiváltó életesemény áll a hátterében.


Sok-sok szociális fóbiával küzdőnek segítettünk már

segítünk neked is, kérj időpontot most:

06 70 520 8482

Számodra is kitárulhat újra a világ

Biztonságban vagy

Jó eséllyel ezt a cikket is egy számodra nagyon biztonságos közegben olvasod. Olyanban, ahol jól érzed magad, de amint eszedbe jut, hogy ki kell menned az utcára és emberek szemébe kell nézni, elkap a rettegés.

Szabadság

Mit szólnál ahhoz, ha mindennap kifejezetten várnád, hogy felkeljen a nap, hogy újra és újra nekivághass felfedezni a világot? Amikor félelem nélkül fordulsz embertársaid felé, nem rezzensz össze, nem blokkolsz le, ha valaki megszólít vagy segítséget kér tőled.

Jó veled együtt lenni

Nincs megsemmisülés érzésed. Boldogan, szeretettel és őszintén fordulsz az emberek felé. Felszabadultan és vidáman kommunikálsz, és mások is megérzik, hogy milyen jó veled együtt lenni. Mert ilyen a felszabadult, kiegyensúlyozott, boldog ember.


Nagyon jól kezelhető

Kiemelten kutatott terület

Rendkívül magas előfordulási arányának köszönhetően, a pszichológia tudományában ez egy kiemelten kezelt terület, így ma már ez az egyik legjobban kezelhető probléma.

Gondolkodás és viselkedés

A gátlásosságot, és azt az érzést, hogy mások számára, mások szemében értéktelen vagyok, természetesen a családi környezetben is el lehet tanulni. De a probléma kezelése a mély emlékek felkutatása helyett általában inkább arra irányul, hogy megfelelő gondolkodási és viselkedési mintázatok megtanulásával a szorongást kézbe vegyük, hogy a pozitív tapasztalatokkal, a zavarral való megküzdés lehetővé válhasson.

Testre szabott terápia

A terápia testre szabott, a kezelés fókuszát a szorongás hátterében álló reakciómód határozza meg.

Gondolkodási mintázatok változtatása

Akinek a szorongása kognitív tényezőkből fakad, azaz az adott szociális helyzet (mások figyelme, evés, beszéd) értelmezése és értékelése során keletkezik a szorongás, ott a megoldást a gondolatok átértékelése, új értelmezési lehetőségek keresése jelenti.

A testi tünetek feloldása

Ha valakinél a testi tünetek a meghatározóak, akkor a relaxációs technikák, a tünetek átértelmezése, azok elhatalmasodásának megszüntetése a szakember munkájának fókusza.

A pácienst a fokozatosság betartása mellett konfrontáltatja a szorongást kiváltó helyzettel, és mivel a páciens megtanulta különböző technikákkal kezelni szorongásait, azt tapasztalja az egyre „nehezedő” helyzetekben, hogy a korábbiakban kontrollálhatatlan szorongása már nem szabadul el, nyugalommal képes kezelni a szituációt.Ne szenvedj tovább

Tedd meg magadért, az első lépést!

Ne görgesd magad előtt a szociális fóbia egyre növekvő terheit.

Neked is segíthetünk

Pszichológusaink már segítettek sorstársaidnak, akik lehetőséget kaptak a változásra.

Szabadulj meg a szociális fóbiától: Foglalj most időpontot hozzánk!


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek