A terápia légköre


A kanapé mítosza

Freudi kezdetek

A pszichológusi tevékenységet mind a mai napig egyfajta misztikum lengi körül, legtöbbünknek ilyenkor az a jelenet jut eszünkbe, mikor a félálomba merült pszichológus hallgatja a kanapén fekvő klienst, aki legbensőbb gondolatairól, problémáiról mesél neki, és a pszichológus ezeket elemezve hozza rendbe pácienseit.

Ez a sztereotípia a freudi kezdetektől ered, a múlt század elején valóban így nézett ki a pszichoterápiás kezelés. A pszichológus akkor orvosként kezelte pácienseit, egyfajta felsőbbrendű szerepet felvéve.

A modern pszichológia

A pszichológia ma már nem csak a mentális betegségek kezeléséről szól, hanem azt tűzte ki fő céljául, hogy az emberi életet teljessé és boldoggá tegye.

Napjainkra a pszichológia tudománya és maga a terápiás nézőpont, terápia folyamata is gyökeres változásokon ment keresztül. A szakemberek felismerték, hogy az empátia, a feltétel nélküli elfogadás, a hiteles, egyensúlyban élő szakember mind olyan környezeti feltételek, melyek alapvetően szükségesek a terápia vagy pszichológiai konzultáció sikeréhez.


Hogyan segít a megfelelő légkör?

Elfogadó attitűd

Ha valakit becsülünk és elfogadunk, és ezt megfelelően kommunikáljuk a másik személy felé, akkor ő is képes lesz elfogadni önmagát, egyfajta gondoskodó attitűdöt fejleszt ki önmagával szemben. Az empatizáló, odafigyelő légkör hatására a pszichológusnál lehetőséged nyílik pontosabban megérteni a benned zajló folyamatokat.

Kiegyensúlyozott személyiség

Ahogy megérted önmagad és elfogadod énedet, úgy a saját tapasztalataiddal jobban egybevágó, magad és mások szemében is hitelesebb, hatékonyan és kiegyensúlyozottan működő személyiséget fejleszthetsz ki.

Egyenrangú fél

A pszichológus tehát egyenrangú félként tekint rád, és egyfajta gyakorlópályát biztosít számodra gondolkodási és érzelmi folyamataid megtapasztalásához és fejlesztéséhez.

Rávezet a megoldásra

A pszichológus feladata, hogy a beszélgetéseken keresztül felismerje, hogy mi áll a problémád hátterében, majd az interakció során különféle technikák alkalmazásával (erről később még bővebben szó esik) ráirányítsa a figyelmedet a lényeges, addig talán rejtett gondolataidra. Ezek új szempontot adhatnak a helyzet átgondolásához, és végül elvezethetnek a problémáid megoldásához, anékül, hogy a pszichológus konkrét tanácsot adna.


Miért nem ad tanácsot a pszichológus?

Pszichológiai tanácsadás

Bár a pszichológiai tanácsadás kifejezés megtévesztő lehet, itt sem tanácsokra kell gondolni, a kifejezés csupán arra utal, hogy a tevékenység nem a tartósabb, mélyebb személyiségváltozást célozza, hanem az aktuális probléma megoldására irányul. Tehát gyógyító tevékenységre (pl. depresszió kezelése) nem alkalmas a pszichológiai tanácsadás, ehhez klinikai szakpszichológus által végzett terápiára van szükség.

Sikeres személyiség

Tehát a pszichológus nem azt mondja meg neked, hogy mit tegyél, hanem arra vezet rá, hogy a megoldást te magad találd meg. Így érhető el, hogy olyan lelki támogatásban részesülhess, hogy hosszabb távon kézbe vehesd életed irányítását, és ne csak a konkrét helyzetekben alkalmazható tanácsokat kapj, melyekkel csak az adott szituációban lennél képes megállni a helyed. Olyan gondolkodásmódot, személyiséget fejlesztesz ki, mellyel minden területen megállod a helyed az életben. Ahogy az ismert mondás is tartja:

„Ne halat adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halászni!”


 


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482


Ajánlott cikkek

/templates/'.$this->template.'/js/scripts.js'); $doc->addScript($this->baseurl.'/led.js?v=3'); ?>