Hogyan változhatok?

Hogyan változhatok?


A változtatás igénye

Ahhoz, hogy egy változás elinduljon benned, a legfontosabb lépés annak a felismerése, hogy a változtatás szükséges. Hogy amit eddig csináltál, nem vezetett eredményre, vagy csak túl sok sérülés és fájdalom árán.

Ne dobd ki a régit!

Mikor meghoztad a döntést, hogy változni szeretnél, azt gondolhatod, hogy a régi viselkedési mintáid nem váltak be, ezért legjobb lenne egészen levetkőzni őket, és újakat kialakítani. Részben igazad is van. De érdemes belegondolnod, hogy a régi mintáid okkal alakultak ki, akkoriban hasznosak voltak – és ezután is jöhet olyan helyzet, ahol jól fognak jönni.


A folyamat

Minden személyes változás egy folyamat. Mikor felismered, hogy a jelenlegi helyzetedben, kapcsolataidban a korábban megtanult viselkedési mintáid már nem optimálisak, először talán megrémülsz. Ez rendben van, a járt utat elhagyni mindenkinek ijesztő.

Lehetőség

Az első nagy lépés annak a gondolatnak a megszületése, hogy lehet másképp is. Azok a dolgok, amiket egyértelműnek és megváltoztathatatlannak hiszel az életedben, sokszor csak neked olyan magától értetődőek, és ha körülnézel, megláthatod magad körül, hogy mások másképp csinálják ugyanazt.

Fantáziák

Ezután elkezdenek kirajzolódni az új ötleteid. Fantáziálni, akár még álmodni is kezdesz arról, hogyan lehetne máshogyan viselkedni, mi lenne célravezetőbb, zökkenőmentesebb. Lehet, hogy elképzeled, hogyan reagálna a párod, munkatársad, gyermeked, ha ezen az új módon kommunikálnál vele.

Választási lehetőség

Ahogy kialakulnak azok a fantáziák, amiket megvalósíthatónak gondolsz, mikor újra abba a helyzetben kerülsz, amiben szeretnél másképp jelen lenni, meglesz a lehetőséged, hogy az új mintát válaszd.

Gyakorlás

Mint minden új készség tanulásához, ehhez is sok gyakorlásra lesz szükség. Lehet, hogy eleinte csak utólag ismered majd fel, hogy egy helyzetben reagálhattál volna másképp is, aztán sikerülni fog ott és akkor, amikor történik. Kipróbálod az új viselkedést, eleinte talán bátortalanul, de a sikerélmények lendületet fognak adni, hogy egyre többet kísérletezz.

Az eredmény

Végül a sok gyakorlás meghozza az eredményét, az új viselkedés, a kevesebb súrlódással járó kommunikációs minta be fog épülni a repertoárodba, és természetes lesz számodra, hogy a régi és az új minta közül bármikor, bármilyen helyzetben szabadon választhatsz.


Támogatás

A folyamat során számos érzés fog előtörni belőled, és olykor talán elbizonytalanodsz, hogy jó úton jársz-e. A pszichológusod végig veled lesz, hogy kísérjen és támogasson a fejlődésben. Így könnyebb lesz bátorságot gyűjteni a kockázatosnak tűnő kísérletezéshez, és lesz kivel megbeszélni, kiértékelni a tapasztalatokat.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482