Alvászavar


A következmények

Azon kívül, hogy kellemetlen érzés fáradtan munkába vagy iskolába indulni, és alig várod, hogy este ágyba kerülhess, számos más következménnyel is jár a kialvatlanság. Csökken a biológiai értelemben vett alkalmazkodóképességed, vagyis lassabban tanulsz. Gyengébb ilyenkor a tűrőképességed, a figyelmed. Ezen kívül, ha a kialvatlanság tartósan fennáll, megnőhet a testi és mentális betegségek valószínűsége.


Sok-sok embernek segítettünk már alvászavar ellen

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Minőség és mennyiség

Az alábbiakban az alvászavarok leggyakoribb típusairól lesz szó. Mindegyik hátterében számos különböző ok állhat, a szokásoktól a lelki problémákon át a testi betegségekig.

El- és átalvási nehézség

A legáltalánosabb alvásproblémát ez a csoport jelenti. Fáradt vagy, szeretnél aludni, mégsem sikerül. Kavarognak a gondolatok a fejedben, csak bámulod az órát, és még mindig ébren vagy. Vagy újra és újra felébredsz, esetleg ilyenkor kezdődik elölről az elalvással próbálkozás. Netán sikerült az elalvás, de túl korán felébredsz, és már nem sikerül visszaaludni.

Háttér

Bár nagyon ritkán elő fordul elsődleges, azaz önálló betegségként fennálló alvászavar, általában valami másnak az eredményeként jelentkezik. Az elsődleges ok 50%-ban mentális betegség (legtöbbször depresszió, szorongásos zavar, függőség), 25%-ban belgyógyászati vagy neurológiai betegség, és 25%-ban nem betegség, hanem életmódbeli vagy az alvási szokásokat érintő tényező.

Jóból is megárt a sok

Megeshet, hogy azt tapasztalod, bár elég – és egyre több – órát töltesz alvással, és közben nem is ébredsz fel, nappal mégis fáradt vagy. Ilyenkor leggyakrabban depresszió áll a háttérben, de lehet például a súlyos horkolással járó oxigénhiány is.

Minőségi problémák

Felléphetnek rendellenes jelenségek is az alvás során, amik megzavarják a pihenésedet. Talán a legismertebb ezek közül az alvajárás, ami azt jelenti, hogy az éjszaka közepén felkelsz, járkálsz, és olyan dolgokat teszel, aminek nem vagy tudatában, és amikre később nem emlékszel.

Problémát okozhat még az éjszakai fogcsikorgatás, vagy akár a felrettenés is – mikor rossz álomból ébredve kiabálsz, hadonászol, és nem veszed észre, hogy már felébredtél.

 

A megoldás

Alváshigiéné

Sok esetben az alvászavar okai vagy súlyosbító tényezői között szerepelnek a nem megfelelő alvási szokások. Ezek lehetnek a túl késői és rendszertelen időpontban való lefekvés, az alvás fizikai körülményeivel kapcsolatos problémák, az elalvást akadályozó tevékenységek végzése lefekvés előtt, vagy számos más dolog. A megfelelő alváshigiénés szokások kialakítása önmagában is jelentheti, vagy nagyban segítheti az alvászavarok kezelését.

Altatókkal könnyebb?

Paradox módon az altatók szedése – bár rövidtávon igen hatékonynak tűnhetnek – hosszútávon inkább súlyosbítja az alvászavart. Megváltoztatják ugyanis az elalvás természetes mintázatát, illetve hozzászokáshoz is vezethetnek, ekkor pedig már újabb problémaként jelentkezik, hogy nem is sikerül nélkülük aludni.

Továbbá ahogy egyre nagyobb adagokra van szükség, a gyógyszerek a szervezetet is jobban terhelik. Ennek megfelelően a gyógyszeres terápiát - bár néhány esetben a tünetek enyhítéséhez átmenetileg szükség lehet rá - legtöbbször nem szoktuk javasolni, mert valódi megoldást nem hoz. 

Társbetegségek kezelése

Az eredményes kezeléshez szükséges az esetleges háttérben álló betegségek felderítése, és azok megfelelő gyógyítása, hogy a tünetként jelentkező alvászavar is elmúljon.

 

Pszichoterápia

A pszichológus a megfelelő alváshigiénés vagy életviteli szokások kialakításán kívül a lelki okok megszüntetésében is segíthet. Ha az alvászavar hátterében depresszió, szorongásos zavar, vagy életviteli nehézségek állnak, ezek pontos feltérképezése és kezelése vezethet el a tünetek megszűnéséig, hogy éjjel-nappal jó formában lehess.

Ha alvászavarral küzdesz, vagy ismersz valakit, aki alvászavarral küzd, szeretettel ajánljuk szakértőnket:


Kérj hozzánk időpontot

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482