Bánni az érzésekkel

Bánni az érzésekkel


Miért fontosak az érzelmek?

Bizonyos érzéseinket nem ismerjük fel, nem tudatosítjuk, ezért nem is tudjuk kezelni, és azok átvehetik az irányítást a viselkedésünk felett. Ahhoz, hogy a konkrét problémáidat – legyenek azok lelki, kapcsolati, munkahelyi, vagy bármilyen más problémák – meg tudd oldani, gyakran a hozzájuk kapcsolódó érzelmeken keresztül vezet az út.


A felismerés az első lépés

Fizikai változások

Minden érzelmi reakcióhoz egyedi testi változásmintázat kapcsolódik. Például ha félsz, vagy megijedsz, az agyad több oxigént küld az izmaidba, hogy gyorsabban tudj reagálni, ehhez pedig felgyorsítja a szívverésedet.

Védekezés

Az olyan negatív érzelmek, mint a félelem, a szégyen vagy a szomorúság, nehezen elviselhetőek, ezért gyakran a lelkünk azzal védekezik, hogy ezeket leválasztja az eseményekről, amikről érzelemmentesen számolunk be. A terápiás helyzetben olykor a testi változások megfigyelésére van szükség, ahhoz hogy észrevedd, vannak érzéseid a történtekkel kapcsolatban.


Teljesebb kép

Ez is te vagy

Nehéz lehet felismerned, hogy düh, harag, irigység is lakozik benned. A pszichológus megbízható, empatikus, nem fenyegető jelenlétével segíthet a felismert érzéseket elfogadni a sajátodként. Ahogy megtapasztalod, hogy a segítőd ezektől nem riad meg, és ezekkel együtt elfogad, teljesebbé válhat az önmagadról alkotott képed a negatív érzéseid beillesztésével.

A múlt nyomában

Előfordulhat, hogy negatív érzéseidet túlzónak, oda nem illőnek érzed a mindennapi helyzetekben. Gyakran ennek hátterében olyan korábbi, akár gyermekkori élmények állnak, amik intenzív reakciókat váltottak ki belőled, és amik máig erőteljes válaszokat eredményeznek, ha hasonló élmények érnek. A pszichológus segítségével feltárhatóak ezek a kulcsélmények, és így nem csak megértheted saját működésedet, de újra megfelelően fogsz tudni reagálni a kisebb kellemetlenségekre.


Ne félj érezni!

A pozitív gondolkodás sem veszélytelen

Te is szeretnél sikeresebb és boldogabb lenni? Talán azt hiszed, ehhez pozitív gondolatokkal és érzésekkel kell tele lenned, hogy mások jobban kedveljenek, szívesebben csatlakozzanak hozzád, több pozitív visszajelzést kapj. Az élet azonban nehézségeket is hoz, és ha ezekre felületes, erőltetett pozitívsággal reagálsz, elfeded a valódi érzéseidet, és egyre távolabb kerülsz a valódi boldogságtól.

Az őszinteség hatalma

Nehéz élethelyzetekkel találkozva érdemes inkább megfigyelni, milyen érzések keletkeznek benned. Ha ezeket őszintén megfigyeled magadban, az segíthet megfogalmazni, mi az pontosan, ami nem jó neked a helyzetben. Így olyan döntést fogsz tudni hozni, ami tényleg a javadat szolgálja, és ez a szabadság nem csak hatékonyabbá, de boldogabbá is fog tenni.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482