Önkorlátozó hiedelmek

Önkorlátozó hiedelmek

Olykor céljaink elérésében, vagy a boldogabb mindennapokban olyan önkorlátozó hiedelmek gátolnak minket, amiket a kognitív pszichológia negatív automatikus gondolatoknak nevez. Mindannyiunk gondolkodásmódját meghatározzák olyan hiedelmek, melyek gyermekkorunkban, és az azt követő élményeink nyomán alakultak ki, és alakítják a világról, másokról és önmagunkról alkotott pozitív és negatív ítéleteinket.

Milyen szemüvegen át nézed a világot?

Ezek a hiedelmek úgy működnek, mint egy-egy napszemüveg: attól függően, hogy milyen az üvege, másnak látunk rajta keresztül mindent. Ha például érdemtelennek gondolom magam, és nem tudom elképzelni, hogy valaki valamit igazán elismerhet bennem, akkor egy dicséretet könnyen sértő célzásnak gondolhatok – míg ha az a hiedelem vezérelne, hogy értékes vagyok, ugyanazt a dicséretet örömmel elfogadtam volna.

Nekem nem szabad…

Ilyen hiedelem lehet az is, hogy nekem nem szabad azt tennem, amit szeretnék, nem jár, hogy megkapjam, amit akarok, vagy nem illik őszintén kifejeznem az érzéseimet. Az ilyen önkorlátozások eredetének feltárása, és valóságtartalmának vizsgálata segíthet, hogy reálisabb, kevésbé korlátozó, új hiedelmek alakulhassanak ki. Így egyre inkább önmagaddá válhatsz, megvalósíthatod vágyaidat, és rájöhetsz, hogy mindezt szabad neked!


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482