A műmosoly

mosoly

Észrevetted már, hogy a kávézókban, boltokban és számtalan ügyfél központú helyen, mindig mosolygós emberek üdvözölnek? Esetleg te is közéjük tartozol? Élvezed a munkád, és az új emberekkel való találkozást vagy a mosoly a munkaköri leírásod része?

Számtalan alkalmazott kötelezőnek érzi, hogy színészkedjen munkahelyén. Talán azért, hogy az ügyfelek vagy főnöke kedvére tegyen, esetleg elrejtse negatív érzéseit mikor problémás páciensekkel, ügyfelekkel vagy diákokkal dolgozik.

Ha munkád során te is számtalan emberrel találkozol (akár csak a legtöbb ember), nap mint nap átélheted az érzelmi nyomást. A legtöbb szolgáltatást nyújtó munkahelyen a kedvesség írt vagy íratlan szabály, amely az alkalmazottakat kötelezi hogy jókedvet sugározzanak és elrejtsék negatív érzéseiket.

Ezen szabályok követése gyakran szükséges a kiváló munkavégzéshez, ugyanakkor az érzelmi nyomás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A munkahelyükön maszkot viselő embereknél sokkal gyakoribb probléma a stressz, az érzelmi kimerültség, legyengült immunrendszer és az elégedetlenség.

Mit tehetsz, hogy elkerüld ezeket a problémákat?

Vedd elő empatikus énedet!

Képzeld magad a másik ember helyébe. Próbáld meg értelmezni a nézőpontját. Ez segít az empátia építésében és lecsökkenti a negatív érzelmeket. Úgy érezheted, hogy az ügyfél a szövetségesed nem pedig az ellenfeled.

Gyakorold a jelentudatosságot

Gyakran előbb ítélkezünk, mint végighallgatnánk a problémát. A jelentudatosság alkalmazásával, az ítélkezés helyett az éppen aktuális eseményre koncentrálhatunk. A vevővel együttműködve, partnerként kell megoldani a nehéznek bizonyuló helyzeteket. Ez a módszer segít összpontosítani, csökkenti a kimerülés kockázatát és lényeges kevesebbszer lesz szükség arra a bizonyos álmosolyra.

Minőségi alvás

A kevés alvásnak köszönhetően az emberek hajlamosak mindennek a rossz oldalát nézni. A jobb, minőségi alvás sokkal jobb érzelemszabályozási módszer, mint a színlelés.

Tarts szünetet

Amennyiben kimerültnek érzed magad az emberekkel történő interakció miatt, keress egy helyet ahol eltölthetsz egy kis „én időt” és feltöltődhetsz.

Támogasd munkatársaidat

Ha felismeritek, hogy egymás között nincs szükség maszk viselésére, egy élhetőbb, jobb hangulatú munkahelyet teremthettek, amely megóv a kiégéstől.