Miért alszunk és aludjunk jól?

Az alvás fontossága

Az alvás nélkülözhetetlen az egészség, a jóllét szempontjából; nem véletlen, hogy egy átlagos emberi életnek majdnem az egyharmada ezzel telik el. Tulajdonképpen ez egy öröklött viselkedésforma, és egyben a leggyakoribb, mondhatni mindennapos módosult tudatállapotunk.

Az alvás szerepéről több magyarázó elmélet is létezik. Egyik szerint ez a szervezet praktikus alkalmazkodását jelenti a napszakok váltakozásához: nappal tesszük a dolgunkat, éljük az életünket, míg az éjszakai sötétségben megpihenünk. Akárcsak az állatvilágban: a nappal táplálkozó fajok éjszaka pihennek, és energiát takarítanak meg. Egy másik elmélet szerint az alvás funkciója a regeneráció, a testi-lelki megerőltetések kipihenése, az elhasznált energia pótlása.

alvas

Alvászavar következményei

Azon kívül, hogy kellemetlen érzés fáradtan munkába vagy iskolába indulni, és alig várod, hogy este ágyba kerülhess, számos más következménnyel is jár a kialvatlanság. Csökken a biológiai értelemben vett alkalmazkodóképességed, vagyis lassabban reagálsz és tanulsz. Gyengébb ilyenkor a tűrőképességed, a figyelmed is, illetve a munkateljesítményed. Ezen kívül, ha a kialvatlanság tartósan fennáll, megnőhet a testi és mentális betegségek valószínűsége.

Kísérletekkel bizonyították, hogy az alvásmegvonás milyen súlyos következményekhez is vezethet – szélsőséges esetekben még hallucinációkhoz, paranoiához és bizarr viselkedéshez is. Tehát, az alvás mindannyiunk számára elengedhetetlen és létfontosságú, azt pedig talán már a legtöbbünk megtapasztalta, hogy az alvásmegvonás vagy a normális alvási ciklusunk kis felborulása is milyen szenvedést okozhat...


Gyere el hozzánk, segítünk.

Egyeztess időpontot pszichológusainkhoz:

06 70 520 8482