Önérvényesítés

Vannak olyan helyzetek, amikor Te szeretnél kérni valamit a másiktól. Valljuk meg, olykor ez sem egyszerű feladat! Előfordulhat olyan, hogy azt szeretnéd, a másik változtasson valamit viselkedésén, de lehet, hogy bizonyos dolgokat tisztázni szeretnél, ehhez pedig azt is szükséges elérned, hogy a másik időt szánjon rád és meghallgasson.

Ha az a célod, hogy a másik fél változtasson viselkedésen a leghatékonyabb megoldás, ha kertelés nélkül kimondod, mit szeretnél!

Például: Szobatársad túl hangosan hallgatja a zenét, és te éppen tanulnál. A kérésed: „Légy szíves hallgasd most egy kicsit fülhallgatóval a zenét, mert tanulni szeretnék és a hangos dalok miatt nem tudok odafigyelni.” A helyett esetleg, hogy dühödben már csak átkiabálsz, hogy „Így nem lehet tanulni!” vagy, „Halkítsd már le!”.

onervenyesites

Sok esetben nem biztos, hogy elegendő egy jól megfogalmazott kérés. Ilyenkor jó, ha legelőször végiggondolod, mit is szeretnél elérni. Ha már tudod, mi a célod, fontos, hogy bemutasd a másik fél számára az adott helyzetet és, hogy azzal kapcsolatban mi az, ami zavar téged. Ha úgy érzed, hogy odaillő, hangot adhatsz érzelmeidnek is (olyasvalakivel, akit nem ismersz igazán jól, ezt kihagyhatod). A következőkben pedig kérd a másiktól egyértelműen megfogalmazva, amit szeretnél.

A lépések Az önérvényesítő kérések Ami e helyett sokszor csak úgy kicsúszik
Tisztázd a célod Most én szeretném kiválasztani, mit nézzünk meg a moziban Nincs célmeghatározás, csak a két hete gyülemlő feszültség, hogy nem nézhetem azt, amit akarok
Konkrétan, tömören, nem támadóan vázold fel a helyzetet és azt, ami zavar! „Szívem! Két hete Te választod meg, hogy mit nézzünk meg a moziban. Sokszor nézünk akciófilmet/romantikus filmet.” „Ez olyan igazságtalan! Már megint akciófilm/romantikus film!”
Ha odaillő, mondd el mit érzel ezzel a helyzettel kapcsolatban! „Örülnék, ha most én dönthetném el, mit nézzünk!” „Már nagyon unom!”
Kérd, amit szeretnél! „Nézzük meg a 21:00 órásat!” Sokszor nincs is konkrét kérés.

 

Előfordulhat, hogy kérésed nem vezet eredményre, és a másik fél ragaszkodik az ő akaratához. Ekkor érdemes elmondani, hogy megérted az ő szempontjait is, emellett pedig hasznos lehet, ha eléred, hogy a másik „ígéretet” tegyen.

A lépések Az önérvényesítő kérések Ami e helyett sokszor csak úgy kicsúszik
Mondd el, hogy megérted őt! „Tudom, hogy jobban szereted a lövöldözést/romantikát!”

(Sokszor mérgedben esetleg pont az ellenkezőjét mondod)

„Nem is értem! Annyira bárgyú!”
Érd el, hogy tegyen „ígéretet” „De azért most megengeded, hogy mégis én válasszak?” Gyakran nincs ilyen

 

Ha ezek után sem éred el a várva várt eredményt, és végképp úgy érzed az előzők nem működnek rámutathatsz a várható következményekre.

A lépések Az önérvényesítő kérések Ami e helyett sokszor csak úgy kicsúszik
Mutass rá a következményekre! „Talán jó lenne felváltva választani, különben mindig össze fogunk veszni.”

„Akkor menj egyedül!”

 

A sok táblázatból úgy tűnhet, hogy ez egy bonyolult, nehéz feladat, pedig ha egy picit odafigyelsz, könnyen el fogod tudni mondani, mire vágysz és a legjobb az egészben, hogy így nagyobb eséllyel sikerül elérned céljaidat.