Önbizalom növelése gyorsan?

Úgy szeretném végre elfogadni magam…

De hogyan csináljam?

Miért fontos az önbizalom?

Az önbizalom, avagy az önértékelés, a saját magadba vetett hited, bizalmad, saját magadról kialakított képed tükre. Az önbizalom, mintegy pajzs jelenik meg a nehéz helyzetekben, támogat a kihívásokban, és átsegít a konfliktusos szituációkon. 

Az önbizalmad által képes vagy kiállni magadért, elismered az értékeidet és meg is tudod mutatni azokat a külvilágnak. Önbizalommal kapcsolatos problémáról akkor beszélhetünk, ha nincs meg ez a belső támasz, és hiányzik az önmagadról kialakított reális kép. 

Az önbizalmad, vagy annak hiánya kihat életed szinte minden területére. A munkádban mutatott teljesítményedre, baráti és családi kapcsolataidra, az ismerkedési szokásaidra, a párkapcsolatodra, akár a testsúlyodra is.

Ha önbizalomhiányod van, előfordulhat, hogy:

• Főként a negatívumokat hangsúlyozod

• Feladatok, kihívások teljesítése közben, vagy új helyzetekben szorongsz

• Kritikusan bánsz magaddal (ezáltal is rombolod az önértékelésedet)

• Nem tudod meghatározni a saját helyedet, pozíciódat, értékedet a világban, s beéred kevesebbel, mint amire vágysz

• Nem szereted a munkádat, de nem mersz váltani

• Nem vállalod a kihívásokat, inkább a biztonságkeresést választod 

• A céljaid távolinak, elérhetetlennek tűnnek

• Hiába tudod, hogy vannak értékeid, nem mered ”használni” és kiaknázni a képességeidet

• Úgy érzed, semmit nem csinálsz jól

• Úgy érzed, nem mered megmutatni az igazi önmagadat, mert félsz, hogy senki nem fogadna el a hibáiddal

• Sokszor alárendelt pozícióban vagy (mind a munkában, mind párkapcsolatokban) 

• Belemész egy számodra kevésbé minőségi kapcsolatokba is, vagy adott esetben nem tudsz, nem mersz kilépni a jelenlegi párkapcsolatodból


Segítünk az önbizalmad fejlesztésében

egyeztess pszichológusainkhoz időpontot:

06 70 520 8482

Számos ”tünete” megnyilvánulási formája lehet még annak, hogy kevés az önbizalmad. Ami minden esetben közös vonás, hogy hiányzik a magaddal szembeni szeretetteli elfogadás, megengedés, biztatás.

Ezért minden nehézség, kihívás, maga az élet és a benne való működés, nehezebbnek érződik. Az önbizalom probléma azon kívül, hogy a jóllétedet csökkenti, számos komolyabb probléma gyökere lehet, adott esetben rásegít arra, hogy az életvezetési nehézségeknél nagyobb volumenű elakadás alakuljon ki.

Összefüggésbe hozható a depresszióval, szorongással, a testkép problémákkal. Együtt járhat szexuális problémákkal, például korai magömléssel, vagy merevedési zavarral. 

Miért nem tudom elfogadni és szeretni magamat, úgy, ahogyan szeretném?

Gyermekkorból ered

Az önbizalomhiány gyökerei, sok más lelki problémához hasonlóan a gyermekkorig nyúlhatnak vissza. Előfordulhat, hogy ”jó szándékú” szüleink minden tőlük telhetőt megtesznek, de sokszor ez nem egyezik azzal, amire egy gyereknek valójában szüksége van

Rengeteg elégedetlenséget, kritikát és megfelelési kényszert örökölhetünk szüleinktől, akik a számunkra, igazából nem megfelelő hozzáállás képében saját kisebbrendűségi érzéseiket és félelmeiket adják tovább gyermeküknek. 

Iskolatársaink, tanáraink

A későbbiekben a család felől érkező impulzusok mellé társulnak tágabb szocializációs közegünk visszajelzései, az óvodai közeggel, majd az iskolatársakkal, tanárokkal kapcsolatos tapasztalatok.

A kisgyerek azonban nem rendelkezik olyan ítélőképességgel, amellyel szűrni tudja, hogy a feléje érkező megjegyzések reálisak-e vagy sem. Ezért mindent elhiszünk környezetünknek, hiszen a környezetünk, szüleink, és az ő véleményük, később az iskolatársaink, tanáraink hozzáállása és véleménye segítségével is formálódik saját magunkról kialakított képünk.

Csak a saját belső hangodnak higgy

Önbeteljesítő spirál

Kicsiként jót és rosszat is internalizálunk/beépítünk, s úgy érezzük mindez hozzánk tartozik. Ha szüleinktől, vagy környezetünk más tagjaitól, kisgyermekként sokszor hallottad azt, hogy ”Te ügyetlen vagy”, akkor egy idő után el is hiszed ezt.

Később, miután már belsővé tetted ezt a hitrendszert, úgy kezd el működni, mint egy szűrő. Ez a szűrő gyűjti azokat az élményeket, melyek által a hitrendszer igazolást nyer. Ezért egyre több olyan élményed lesz, ahol valóban ügyetlenül kezdesz el viselkedni.

Felnőttként már te választasz!

Az önértékelési problémák tehát először a környezet visszajelzési alapján alakulnak ki, s épülnek be a személyiségünkbe. Megszilárdulásukat pedig az erre épülő, önbeteljesítő események segítik elő. Ettől függetlenül a felelősség 100%-osan a tiéd. Egyrészt azért, mert helyetted senki nem tud változtatni, tenni azért, hogy jobban érezd magadat, másrészt a jelenben már neked van választásod.

Felnőttként már választhatsz, hogy tovább erősíted a saját magadról kialakított képet, vagy megvizsgáljuk a szűrőidet és innentől kezdve a fókuszt az erősségeidre és az erősségeidet igazoló élményekre állítod. 

Önbizalom növelés varázsütésre?

Az önbizalom fejlesztés egy folyamat, nem megy rögtön. A gyors eredményt, azonnali változást ígérő módszerek sajnos nem maradandóak, mivel nincsen varázsszer, sem varázsige. Az önbizalomhiány nem tűnik el egyik percről a másikra, figyelemmel, elfogadással és tudatossággal tudsz dolgozni rajta, hogy meglásd és megerősítsd a jót önmagadban. Segítünk az önbizalmad fejlesztésében

egyeztess pszichológusainkhoz időpontot:

06 70 520 8482

 Együtt az Önbizalmad erősítésért

Az ok feltárása

Először is meg kell fejtenünk, honnan fakadnak és miről szólnak önkorlátozó hitrendszerid. Kitől, mely helyzetekből származnak a destruktív gondolataid saját magaddal kapcsolatban. Majd tudatosítjuk mit tudsz tenni a jelenben, hogy békés, harmonikus kapcsolatod alakuljon ki saját magaddal. 

Reális önismeret

Az önismereted fejlesztésén is dolgozunk, hiszen minél reálisabban látod ki vagy az itt és most-ban, a jelenben, annál inkább képes vagy támogatóan, szeretettel magad mellé állni. A cél az, hogy többé ne a múltbéli kudarcaid, ne az anyukád, az apukád, a csúfolódó iskolatársaid szemével, ne a sérüléseid szemüvegén át vizsgáld önmagad.

Értékek felismerése

Tudatosan kell előbányásznod a lelked drágaköveit. Kezdésnek, első lépésként azt kell elfogadnod, hogy olyan dolgokat birtokolsz, mint senki más. Megismételhetetlen, létezésednél fogva különleges és egyedi vagy. Ezt az egyediség tudatot, s az önismereted fejlesztését, beszélgetéseken keresztül, szituációs játékok, terepgyakorlatok segítségével eddzük.

Önbizalommal könnyebb lesz az élet

Egy stabil önbizalommal rendelkező ember nagyobb eséllyel tud stabil kapcsolatot kialakítani saját magával, és környezetével is. Sikeresebben működhet az élet minden területén, hiszen támaszként áll maga mellett, nem ellenségként, önmagával szemben. A legkönnyebb módja, hogy ezt elérd, az, hogy megismered önmagadat, és lefejted magadról azokat a rétegeket, amelyekre már nincsen igazából szükséged.


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482