Mit jelent az önbizalom?

Önbizalom nélkül

Önbizalom nélkül az ember nem élhet boldogságban. Ideig-óráig építheti magát a külső pozitív visszajelzésekből, de ha az önbizalma nem belülről fakad, hanem mások visszajelzéseiből táplálkozik, akkor ez a hamis önbizalom a külső megerősítések elmaradásakor bármikor összeomolhat.


Önbizalom fejlődése

Van önbizalmad?

A legtöbb ember úgy gondolja magáról, hogy van önbizalma, majd egy kicsivel mélyebbre ás magában és jön a megdöbbenés.

Amikor egy hatéves gyermeket megkérünk arra, hogy az utcán mindenféle előzmény nélkül kiáltsa el magát, gondolkodás, mérlegelés nélkül megteszi. Ha ezt egy 20 éves fiataltól kérjük, szinte biztos, hogy nem tenné meg.

Önbizalommal születünk

Megszületünk mindenféle korlát, belső gátlás nélkül. Nincs önbizalomhiányunk. Nyitottak és teljesen odaadóak vagyunk a világgal felé. Aztán kezdetét veszi a beilleszkedés, a társadalmi normák elfogadása, megtanulása.

„Viselkedj úgy, hogy elfogadjanak mások. Legyél jó gyerek. Akkor fognak szeretni a többiek, ha kedvesen beszélsz velük…” Ezeknek egy része hasznos és szükséges, míg nem kevés felesleges falakat emel a világ és közénk.

Beépíti azt az érzést, hogy másoknak meg kell felelnünk, ki kell vívnunk mások helyeslését.

Vajon elég jó vagyok nekik?

És ha ez az érzés átveszi az a vezető szerepet gondolkodásunkban, egyszer csak azt vesszük észre, hogy elkezdünk szorongani: „Vajon elég jó vagyok, értékes vagyok én egyáltalán?”

A szorongás egyre erősebb lesz és az idő előrehaladtával egyre kevésbé vagyunk képesek az önállóságra, nem érezzük már a szabadság örömét.

A feszültséget mások is megérzik

Ha bizonyos szituációkban képtelen vagy elengedni magad, szorongsz, hogy vajon mit gondolnak mások, feszültté válasz, akkor ezt a feszültséget a többiek is megérzik.

Míg ha tele vagy önbizalommal, felszabadult vagy, élvezed a helyzeteket, az emberekkel való kapcsolatot, jól érzed magad a jelenlétükben, akkor ezt a többiek is érzik, és azt tapasztalják, hogy jó veled, szeretnek veled együtt lenni.


Rengeteg embernek segítettünk már önbizalmuk megerősítésében

kérj hozzánk időpontot most:

06 70 520 8482

A valódi önbizalom

Ne másokra támaszkodj

A valódi önbizalom belülről fakad.

Az önértékelés sokaknál külső hatásokból és visszajelzésekből táplálkozik, ez nem valódi önbizalom. Ezért láthatod gyakran azt a barátaid, ismerőseid körében, hogy amikor valaki elveszti a Casino Play UA munkáját, teljesen összetör. Vagy ha otthagyja a párja és egyedül marad, akkor a darabjaira hullik.

Mindig a gyenge pillanatokban derül fény arra, hogy hányadán is állunk az önbizalommal. Amikor minden szép és jó, akkor könnyen esünk abba a hibába, hogy a környezetünkből érkező impulzusok alapján határozzuk meg magunkat.

Veszélyes „játék”

Pedig ez egy nagyon veszélyes játék és ráadásul ezt a „lufit”, többek között a média hathatós segítségével egyre többen fújják. „Viselj márkás ruhákat, használd az új telefont, legyél trendi! Akkor leszel sikeres és boldog, akkor fognak szeretni a többiek, ha ezeket megteszed.”

Széthullik az instabil önértékelés

Talán tényleg lesz pár ember, aki ezeket csodálja rajtad, ideig óráig. Aztán szépen lassan mindenki arcán csattan egy nagyot a kidurrant léggömb és senki sem érti, hogy egyik pillanatról a másikra hová tűnt a siker és az emberek csodálata, az egyén összeomlik…


Az önbizalom visszaszerzése

Nem csak elveszteni lehet

Ám az önbizalmat nem csak elveszteni lehet, hanem vissza is szerezheted. Nem egyszerű a feladat, de ha igazán akarod, sikerülni fog. Csak haladnod kell, lépésről lépésre.

Önismeret a kulcs

Minden az önismerettel kezdődik. Amíg nem ismered, becsülöd magad, hogyan várhatod el ugyanezt másoktól? Hinned kell magadban ám ez csak akkor működik, ha kendőzetlenül, őszintén szembeállsz a tükörrel és lehántod magadról a hamis rétegeket.

„Mi az, amire tényleg büszke vagyok? Mi az, amiben mélyen valójában nem hiszek, csak azért fogadom el, mert mások szerint igaz rám. Képes vagyok szembenézni a hibáimmal? Van bennem olyan, amit nem vállalnék fel mások előtt? Talán azért nem merem felvállalni, mert magamnak sem merem teljesen bevallani.”

Szakértő segítség

Ha önbizalomra van szükséged, fordulj hozzánk bátran! Pszichológusaink számtalan embert segítettek már hozzá a boldog és kiegyensúlyozott élethez stabil önbizalmuk kialakításán keresztül. A terápia során megismered önmagad, a határaidat és az értékeidet egyaránt, és egy hiteles személlyé válsz magad és mások szemében is.

Képes leszel hatékonyan haladni céljaid felé, boldog kapcsolatokat fogsz tudni működtetni és szabaddá válsz, hiszen képes leszel az életedet kiteljesíteni, önmagadat megvalósítani.

Egyeztess időpontot

Foglalj most időpontot szakértőinkhez.


Hívj minket időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482