Hat rossz „mentális szokás”, melyek akadályoznak abban, hogy sikeres és boldog legyél

Gondolataink ereje

A gondolataid nemcsak az érzelmi állapotodat, hanem a viselkedésedet is befolyásolják. Amikor pozitívan gondolkozol, jobban fogod érezni magad, és jobb teljesítményre leszel képes. Ezzel szemben, amikor a negatív gondolatok árasztanak el, akkor ez a kétségbeesés az érzelmeidben és tetteidben egyaránt fog tükröződni.

mentális1

Mindenki időről időre tapasztal haszontalan, irreális és túlzottan negatív gondolatokat. A negatív gondolatok időnkénti jelenléte természetes. A baj akkor kezdődik, ha nem vagyunk képesek észrevenni és leállítani ezt a gondolkodásmódot. Ha hagyjuk, hogy a cinizmus és kételkedés életünk részévé, szokásunkká váljon, akkor ez korlátozni fogja a bennünk rejlő lehetőségeket! Nem számít, hogy milyen tehetséges vagy, ill. milyen tapasztalatokkal bírsz, ha nem tudsz kontrollt gyakorolni a gondolataid felett, sajnos, nem fogsz elérni nagy dolgokat. Nem érhetsz el a sikeresség következő szintjére, hacsak nem hiszel benne igazán, hogy képes vagy többet véghezvinni.

Ezért is dolgoznak sportpszichológusok olimpikonokkal, sikeres sportolókkal, hogy segítsenek nekik megszüntetni azokat a negatív belső párbeszédeiket, amelyek akadályozhatják őket képességeik kibontakoztatásában. De nemcsak a sportolók profitálhatnak a gondolkodásmód megváltoztatásából, hanem bárki! A produktív gondolkodás megtanulása segíthet téged az üzleti életben, a munkádban, de ugyanúgy a hétköznapokban is.

1. Kifogások keresése

Más személyek vagy éppen a körülmények okolása, hibáztatása a te saját eredményeid hiánya miatt, károsítani fogja a későbbi teljesítményedet is. Gyakran hallani a munkahelyeken, hogy „A főnököm teljesen elnyom engem”, vagy „Annyira sok a papírmunkám, hogy már képtelen vagyok rendesen végezni a dolgom” – ám, pont ezek a mondatok azok, melyek miatt benne ragadhatunk a hibás gondolati működésben.

Ilyenkor megkezdődik a felelősség hárítása. Ha pedig kisebb a felelősségérzetünk, kevesebb erőfeszítést fogunk tenni a megtehető lépések irányába.

Íme, a megoldás: hagyd abba a kifogások keresését! Fókuszálj azokra a dolgokra, melyeket meg tudsz csinálni, ahelyett hogy arra koncentrálnál, mit nem tudsz. Ha több figyelmet szentelsz a dolgok pozitív tulajdonságainak, nagyobb erőfeszítésekre leszel hajlandó, ezáltal pedig sikeresebb leszel.

2. A jövő katasztrofizálása

A negatív jóslatok könnyen ún. önbeteljesítő jóslatokká válhatnak. Például, ha egy fontos szereplés előtt csak arra tudsz gondolni, hogy „Biztos, hogy mindent el fogok rontani”, ez bizony meg is történhet! Hiszen, az elképzelt negatív kimenetel feleslegesen fel fog zaklatni, ez a feszült állapot pedig ahhoz vezethet, hogy adott esetben tényleg el fogod felejteni a már jól megtanult és begyakorolt szavakat, mondatokat.

A megoldás: hagyd abba az állandó katasztrofizálást, a rossz történések, kudarcok elképzelését! A negatív kimenetelek "megjóslása" csak felesleges szorongáshoz vezet.

Gondolkozz pozitív célmondatok segítségével! Fogalmazz meg a feladatod minden szakaszára egyszerű pozitív üzeneteket magadnak. Ezek segíteni fognak abban, hogy minden pillanatban legyen egy kapaszkodód, ami emlékeztet arra, hogy mit kell tenned az adott helyzetben. Rendezd ezeket a mondatokat forgatókönyvbe, és minden eshetőségre készülj fell!