Életközépi válság


 

Betegség?

Az életközépi válság olyan állapot, ami a középkorral járó változások nyomán alakul ki, és nagyjából a 30-50 éves korosztály 10%-át érinti. Mint minden válság/krízis, ez is változást sürgető helyzet, amiről úgy érezheted, komoly terheket ró erőforrásaidra. Attól függően, hogy hogyan sikerül végül átjutnod rajta, depressziót is átélhetsz, de akár új lendületet is kaphatsz, tehát önmagában nem tekinthető betegségnek.

Normatív krízis

Vannak olyan életszakaszok, amikor más időszakokhoz képest gyorsabban, összesűrűsödve jelennek meg változások. Ezek szükségszerű, természetes válságok, nevezhetnének őket átmeneti időszakoknak is. Ilyenkor új készségek kifejlesztésére van szükség, hogy továbbléphess, és korábbi énedet meghaladva fedezhesd fel a változás hozta lehetőségeket.

Kulturális termék

Nemcsak, hogy nem betegség, de nem is univerzális jelenség az életközépi válság. Nem minden kultúrában van jelen, kifejezetten a fiatalság, a tökéletes test, a gazdagság és szépség köré szerveződő fogyasztói társadalom jellemzője.


Sokan megkerestek már bennünket életközépi válsággal,

segítünk neked is, kérj időpontot:

06 70 520 8482

Most vagy soha

Jung szerint erre az életkorra a legtöbb, az életünkre vonatkozó fontos kérdésben már meghozzuk a döntésünket. Megházasodtál, gyermekeid születtek, pályát választottál, és azon a pályán már be is jártál egy utat. Éppen ezért ez az időszak a reflektálásról, az átértékelésről szól. Feltámad a vágy, hogy még megvalósítsd, amit eddig nem sikerült, és bepótold, amit kihagytál.

Változások

Testi

Ebben az életkorban már megjelennek az idő múlásának jelei, mind a külső jegyek változásaiban, mind a test teherbíró képességének csökkenésében. Biológiai, hormonális változások történnek, nőknél beköszönt a klimax időszaka.

Családi

Az életközépi válság szembesíthet minket az élet végességével, akár saját idősödésünk, akár szüleink, gyermekkorunk fontos felnőttei elvesztésén keresztül. Gyermekeink kirepülhetnek és a fészek üresen marad, előidézve olyan szembesüléseket, melyek eddigi kapcsolataink átrendeződését idézhetik elő, új szerepeinkből adódó feladatok elsajátítását kívánhatják meg tőlünk.


Válságjelek

Az eddigiekből következik, hogy az útkeresés, az illúziók gyászolása és az átmeneti feszültség vagy rossz hangulat ennek az időszaknak természetes velejárója. Ha azonban az alábbiakból néhány tartósan fennáll nálad, az annak a jele lehet, hogy a krízis a vártnál komolyabb odafigyelést igényel:

- hiába keresed az élet mélyebb értelmét, a hétköznapi rutin értelmetlennek tűnik

- nem sikerül elengedned a beteljesületlen vágyaidat, mások szerint korodhoz nem illő tevékenységekbe kezdesz

- kizárólag fiatalok társaságában érzed jól magad

függőségek alakulnak ki, vagy súlyosbodnak (alkoholizmus, költekezés, játék, stb.)

- bajba kevered magad olyasmivel, ami eddig nem volt rád jellemző

- tartós rossz hangulat, esetleg öngyilkossági gondolatok esetén mindenképp kérj segítséget! Előfordulhat, hogy az elhúzódó megoldatlan válság depresszív állapothoz vezetett.


Átlendülés a válságon

Mint normatív krízis, az életközépi válság is egy időszak, ami egyszer lezárul. Ennek a folyamatnak a megsegítésében rendkívül fontos a tudatos belső munka, mely során szembesülünk eddigi életünkkel, veszteségeinkkel, felismerjük sikereinket, erősségeinket és ezáltal képessé válunk meglelni az örömöt új szerepeinkben. Rájöhetünk arra, hogy ez a válság tulajdonképpen egy lehetőség a fejlődésre, a saját bölcsesség megtalálására. Érdemes lehet új célokat megfogalmazni és olyan énazonos időtöltésekbe, akár hobbikba kezdeni, melyek örömforrásként szolgálhatnak. Az újonnan kialakult szemlélet segíthet abban, hogy megtaláljuk életünk mélyebb értelmét, felismerve, hogy nem csak a teljesítmény és a külső tehet minket értékessé.

Ebben a folyamatba segítségedre lehet egy pszichológus, különösen, ha ezt az időszakot veszteségek, váratlan stresszhelyzetek komplikálják, vagy elhúzódóan fennáll.


Kérj hozzánk időpontot

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482