A depresszió tünetei

Első cikkünkben a depresszió meghatározásáról és jellemző tüneteiről, megjelenési módjáról lesz szó.


Mi a depresszió?

A depresszió szó szerint levert lelkiállapotot, leromlott hangulatot jelent. Maga a betegség azonban ennél jóval több tünettel jár. A hangulatzavarok közé soroljuk, de ez nem jelenti, hogy a hangulatra korlátozódna a probléma: az érzelmi élet is zavart szenved, a gondolkodás is lelassul, az aktivitásszint is lecsökken, testi tünetek is jelentkezhetnek. Az élet sivárnak, a feladatok nyomasztónak tűnnek.

Tehát pusztán a rosszkedv, az átmeneti kedvetlenség, szomorúság, sírós hangulat még nem jelent betegséget, depressziót.Milyen tünetek jellemzik a depressziót?

1.       Depresszív, levert, szomorú hangulat, reményvesztettség

2.       Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése szinte minden tevékenységben. Jellemzően a szexualitás iránti érdeklődés is csökken.

3.       Jelentős fogyás, ritkábban hízás, vagy az étvágy megváltozása

4.       Alvászavar (álmatlanság, vagy megnőtt alvásigény)

5.       Nyugtalanság, ingerlékenység vagy gátoltság

6.       Fáradtság, energiátlanság érzése

7.       Értéktelenség-érzés vagy ok nélküli, túlzott önvádlás, bűntudat

8.       Csökkent gondolkodási, figyelmi, döntési képesség

9.       Gyakori foglalkozás a halál gondolatával, visszatérő öngyilkossági gondolatok, terv vagy kísérlet

A tünetek közül az első kettőből legalább egynek, összesen legalább ötnek kell fennállnia, egy kéthetes időszakban szinte minden nap, az idő nagyobb részében, hogy depresszív epizódról beszéljünk.

 


Sok-sok embernek segítettünk már legyőzni a depressziót

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482


A négy érintett terület

A mindennapi életben mindezt úgy tapasztalhatod meg, hogy a viszonyulásod negatívabbá, pesszimistábbá változik az élet négy alapvető területén: a világra, önmagadra, a jövődre és a kapcsolataidra nézve.

A gyakorlatban ez úgy nézhet ki, hogy például a tavasz érkezése téged nem derít jobb kedvre, inkább csak bosszant a sok mosolygós, energiával teli ember, szerelmes pár az utcán. Tele vagy magadról negatív ítéletekkel: csúnyának, öregnek, butának, stb. tartod magad.

Mikor találkozol valakivel, meg vagy győződve róla, hogy ő is így lát téged, ezért nem kedvel és valószínüleg el is fog hagyni. Nem bízol benne, hogy bármi is megváltozhat, hogy érezheted még magad jobban, hogy a jövő szebb is lehet.

Mindez azonban csak a betegség, a pillanatnyi látásmód eredménye. Valójában van remény, csak egy külső szemre, és némi szakavatott segítségre van szükséged ahhoz, hogy észrevedd.


Más, lehetséges okok

Fontos, hogy ha egy testi betegség, az egészségi állapotban bekövetkezett változás, vagy gyógyszerek, drogok használatának eredményeként jelennek meg ezek a tünetek, azt nem tekintjük depressziónak, ahogy azt sem, ha veszteségélmény következtében, a gyászhoz kapcsolódóan jelentkeznek ilyen tünetek.

Éppen a testi betegségek és a többi, a depresszióhoz hasonló, de más eredetű probléma elkülönítése miatt szükséges, hogyha magadon, vagy ismerősödön a depresszió jeleit látod, keress fel szakembert a pontos diagnózis, és ezen keresztül a megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében.Első cikkünkben meghatároztuk, hogy mi a depresszió, milyen tünetei vannak, és hogyan jelentkezik a mindennapi életben. A folytatásban megtudhatod, milyen típusai vannak, mit jelent például a major depresszió, vagy a bipoláris zavar:


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482