A depresszió típusai

Első cikkünkben a depresszió meghatározásáról és jellemző tüneteiről volt szó. Ma összefoglaljuk, milyen főbb típusai léteznek, milyen diagnózisok tartoznak a depressziók csoportjába.

A betegség lefolyása igen sokféle lehet, most csak néhány főbb típust említünk meg. Szó lesz az enyhébb és súlyosabb formákról is, és arról is, hogy léteznek egy- és kétfázisú formák is. Azaz a hangulat eltérhet a normálistól mindkét irányban, azaz lehet extrémen nyomott, rossz, és extrémen felhangolt, túl jó hangulatról is beszélni.


Sok-sok embernek segítettünk már legyőzni a depressziót

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Unipoláris hangulatzavarok

Az unipoláris, azaz egyfázisú hangulatzavarok esetében csak a rossz hangulat irányába van eltérés, ám ezeknek is több formája létezik a betegség intenzitása és időbeli lefolyása alapján.

Major depresszió

●    2 hét

●    5 tünet

●    súlyossá válhat

A „klasszikus” változat. A depresszív epizód minden kritériuma teljesül, a megadott időtartamban. Súlyosság szerint beszélhetünk enyhe, középsúlyos, és súlyos depresszióról – a súlyos forma akár pszichotikus tünetekkel, azaz a valósággal való kapcsolat elvesztésével is társulhat.

A súlyos, illetve elhúzódó major depresszió akár rokkantsághoz, önellátási képtelenséghez vagy öngyilkossághoz is vezethet, ezért is nagyon fontos, hogy ha depressziós tüneteket észlelsz magadon, vagy egy hozzátartozódon, minél előbb kérj segítséget szakembertől.

Visszatérő / rekurrens major depresszió

Amennyiben a depresszív epizódok visszatérően előfordulnak (ami sajnos az esetek 65-75%-ában így van), azaz legalább két hónapos tünetmentes időszak után ismételten megjelennek a depressziós tünetek, visszatérő major depresszióról beszélünk.

Disztímia

●    2 év

●    2-3 tünet

●    elhúzódó

A depresszió kevésbé súlyos, de hosszabb lefolyású változata. Egyfajta krónikus boldogtalanságként élheted át, a depressziós epizódnak talán csak két-három tünete van jelen nálad, viszont azok legalább két évig fennállnak.

Emiatt fordul elő gyakran, hogy a disztímiás és hozzátartozói nem veszik észre, nem tartják betegségnek ezt az állapotot, pedig gyógyítható lenne. Ezért fontos, hogy kevesebb, enyhébb tünet esetén is kérd szakember segítségét, vagy javasold ezt hozzátartozódnak.


Bipoláris zavarok

Ezek azok a hangulatzavarok, amik mind a jó, mind a rossz hangulat túlzott felfokozottságával járnak. Így „érzelmi hullámvasutat” jelenthetnek a betegnek és a családjának, környezetében élőknek is.

Bipoláris I

●    mánia

●    depresszió

●    belátás hiánya

A depressziós epizódot egy vagy több alkalommal mániás epizód, azaz legalább egy hetes túlzott jókedv és önbizalom, ingerlékenység, csökkent alvásigény, beszédkényszer váltja fel. Az epizódok újbóli megjelenésének esélye igen nagy, 90-95%. A mániás állapot gyakran fokozódik pszichotikussá, ahol elveszik a valósággal a kapcsolat, például nagyzásos téveszmék kezdhetik a páciens döntéseit befolyásolni (pl.: „Bármit megtehetek, mert én egy istennő vagyok.”)

A fentiekből következik, hogy a mániás állapotú beteg általában nincs tisztában azzal, hogy beteg, hogy megváltozott a viselkedése és a gondolkodása, sőt, legtöbbször nem is szenved a betegségétől. Ezért itt kiemelten fontos a család, a környezet szerepe a segítséghez, szakemberhez juttatásban.

Bipoláris II

●    hipománia

●    depresszió

●    nem veszélytelen

Ebben a típusú hangulatzavarban a visszatérő depressziós epizódokat olykor enyhébb felhangoltság, úgynevezett hipomániás epizód váltja. Ilyenkor a szokásosnál magabiztosabb lehetsz, euforikus hangulattal, tele ötletekkel. A hipomániás állapotban igen produktív lehetsz a munkában, a sportban vagy a magánéletedben, nagy teljesítményeket vihetsz végre, amikért sok elismerést is kaphatsz.

Ugyanakkor ez együtt járhat túlzott költekezéssel, adakozókedvvel, megnövekedett kockázatvállalással (akár a testi épséged veszélyeztetésével), ezért bár nem kellemetlen, sajnos ez sem veszélytelen állapot.

Cikoltímia

●    2 év

●    hipománia

●    disztímia

A ciklotímiát nevezhetnénk minor bipoláris betegségnek is, mivel a depresszió és a mánia enyhébb tünetei váltakoznak benne. Legalább két éven át tartó időszakról van szó, amelyben előfordulnak hipomán és disztímiás időszakok is, de a major depresszió vagy a mánia szintjét egyszer sem érik el, és nincs kéthónapnyi folyamatos tünetmentesség.

Nagyon fontos, hogy bármelyik típust is véled felfedezni magadon, vagy hozzátartozódon, a pontos diagnózis szakember feladata. A fentieken kívül még számos más szempontot kell figyelembe venni, hasonló tünetekkel más, akár testi betegségek is jelentkezhetnek.Mai cikkünkben meghatároztuk, hogy a depressziónak milyen típusai vannak, melyik milyen időtartamban és milyen tünetekkel jelentkezik. A következő cikkben megtudhatod, milyen gyakran fordul elő, kiket érint általában, és milyen más betegségekkel szokott társulni:


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482