A depresszió kezelése

Az eddigiekben szó volt a depresszió jellemző tüneteiről, megjelenési formáiról, arról hogy kiket érint, és milyen betegségekkel társul leggyakrabban, a lehetséges kiváltó tényezőkről, illetve arról, hogy mit tehetsz te magad a gyógyulás érdekében.

Utolsó cikkünkben arról lesz szó, miért érdemes depresszió, vagy bármilyen más pszichés probléma, de akár elakadás, életvezetési nehézség esetén is pszichológus segítségét kérni.


Miért érdemes pszichológushoz fordulni?

Természetes, hogy először megpróbálod magad megoldani a problémát. Az előző cikkekből megkaptad a szükséges információkat, talán változtattál is kicsit a szokásaidon. Ha mégis úgy érzed, hogy ez kevés volt a kilábaláshoz, ideje segítséget kérni.

Olvashattál már róla, hogy, milyen veszélyekkel járhat a nem kezelt depresszió. Ezek elkerülése, és a szenvedés csökkentése mellett a kezelés célja a társuló betegségek és a visszaesés megelőzése is, amihez pedig szükséges a tünetek keletkezésének okait tisztázni.


Sok-sok embernek segítettünk már legyőzni a depressziót

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Mi fog történni?

A pszichológus – bármivel is fordulsz hozzá – először meghallgatja a problémádat, azt, hogy miben kéred a segítségét, majd kérdéseivel segíti, hogy minél teljesebb képet alkossatok együtt a helyzetedről, állapotodról.

Előfordulhat, hogy pszichológiai teszteket is felvesz, hogy pontosabb képe legyen rólad, a betegséged súlyosságáról. Az első, vagy az első néhány alkalom után javaslatot tesz arra, hogy milyen formában szeretne neked segíteni, veled együtt dolgozni a nehézséged megoldásán.

Edukáció

A pszichológusod el fog mondani a cikkeinkben olvashatókhoz hasonló információkat a depresszióról, de jóval részletesebben és személyesen rád, a te tüneteidre szabva. Természetesen kérdezni is fogsz tudni tőle. Fontos, hogy megértsd, mi történik veled, és miért éppen azt a kezelést javasolja neked, amelyiket.

Pszichoterápia

A pszichoterápia rugalmas, elfogadó, de objektív kíséretet jelent a gyógyulásod útján. Célja nem pusztán a tünetek mérséklése, hanem a tünetek gyökerének - legyen az akár biológiai, akár pszichés - feltárásán és megértésén keresztül az aktuális problémamegoldó készségek hatékonyabbá tétele.

A pszichológus segíthet feltárni a háttérben meghúzódó sérülékenységet, ami egyénenként eltérő lehet, de a depresszióra különösképpen jellemző például a veszteségekkel, kudarcokkal szembeni érzékenység, majd fokozatosan kialakítani az ezekkel való egészségesebb megküzdést. Szintén segíthet a negatív gondolatok és hozzáállás megváltoztatásában, és az optimálisabb célkitűzések megtanulásában. A pszichoterápia jól kiegészíti a gyógyszeres terápiát, legtöbbször ez a komplex megközelítés a leghatékonyabb.

A folyamat akkor zárul le, amikor mind a ketten úgy érzitek, hogy készen állsz, hogy a továbbiakban egyedül nézz szembe az életedben adódó nehézségekkel, kihívásokkal.

A pszichológusod tehát – bármilyen problémával keresed is fel – tanárod, kísérőd, megértő társad lesz a gyógyuláshoz vezető úton, de nem fogja megmondani, mit tegyél, nem veszi át az irányítást az életed felett.

A pszichiáter szerepe

Ha a pszichológus úgy találja, hogy a depresszió mögött lényeges szerepe van genetikai és biológiai tényezőknek, vagy tüneteid olyan súlyosak, hogy gyógyszeres segítségre lesz szükséged, javasolni fog egy pszichiátert, aki kivizsgál orvosi szempontból, és eldönti, milyen típusú gyógyszer lenne neked a megfelelő.

Néhány szó az antidepresszánsokról

A depresszió biológiai hátteréből következik, hogy létezik rá biológiai megoldás. Enyhébb esetekben nem feltétlenül szükségesek, de igen hatékonyan rendezik a központi idegrendszer ingerületátvivő anyagainak egyensúlyát, ami nagyfokú enyhülést hozhat a tünetekben. Ez a hatás általában 10-14 nap után jelentkezik, szükség esetén átmenetileg szorongásoldót, altatót, bipoláris zavar esetén pedig hangulatstabilizátort írhatnak fel.

Mint minden gyógyszernek, az antidepresszánsoknak is lehetnek mellékhatásai, ám ezek a modern szereknél általában enyhék. A gyógyszert a hosszútávú gyógyulás érdekében a tünetmentesség elérése után is tovább kell szedni, és csak az orvos utasítására szabad elhagyni.


A család szerepe

A depresszióból való gyógyulás során kiemelten fontos a család segítő jelenléte. Fontos, hogy a családtagok is megértsék, nem jellemhibáról, betegségről van szó. Így elkerülhető, hogy elvárásokat támasszanak a pácienssel szemben, hogy „szedje össze magát”. Mivel erre képtelen, az ilyen hozzáállás csak további kudarcélményekhez vezetne.

Szintén nagy szerepük lehet a betegség felismerésében, és a szakértő segítséghez való eljuttatásban is. Mivel a páciensek a depressziós epizód alatt igen reményvesztettek, enerváltak, motiválatlanok lehetnek, előfordulhat, hogy kezdetben segítségre van szükségük a terápiára való eljárásban, mert azt időnként értelmetlennek érezhetik. Ilyenkor a családtagok emlékeztethetik őket az addig elért sikerekre, és arra, hogy az ő számukra is fontos a páciens gyógyulása.

Ha tehát úgy gondolod, egy hozzátartozód depressziós lehet, ne habozz beszélni vele erről, és segíteni neki eljutni a megfelelő szakemberhez.

Depressziótól mentes, egészséges, boldog életet kívánunk!
Hívj most időpontért,

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482