Gyakoriság és társuló betegségek

Eddigi cikkeinkben a depresszió tüneteiről és típusairól olvashattál. Ma arról lesz szó, hogy milyen gyakoriak ezek a problémák, és milyen más betegségekkel együtt fordulnak elő.


Kockázat

A major depresszió előfordulásának valószínűsége az egész élet során 4,6-15,7%, míg a bipoláris zavaré 0,5-5,5%. Mivel a hangulatzavarok ilyen nagy arányban fordulnak elő, a veszélyeztetettséget növelő tényezők ismerete segíthet, hogy ezek fennállásakor jobban oda tudj figyelni magadra és szeretteidre, és időben észrevedd a kezdődő betegséget. A kockázatot növelő tényezőket a következő ábrában foglaltuk össze.


Sok-sok embernek segítettünk már a depresszióval való küzdelemben

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Következmények

A depressziós betegekre jellemző a kilátástalanság érzése és az érdeklődés beszűkülése, ezért viselkedésük gyakran passzívvá válik. Ez nyilvánvalóan hatással van a munkájukra, kapcsolataikra, de akár az önellátásukra, testi egészségükre is. 

A nem kezelt depresszió következményei közül kiemelkedően fontos és veszélyes az öngyilkossági kísérlet, illetve a befejezett öngyilkosság nagyarányú előfordulása. Ezen kívül az öngyógyítási kísérletként kezdődő szerhasználat miatt megnő a függőség kockázata is. Továbbá a munka és a párkapcsolat terén is megnövekszik a kudarcok valószínűsége.


Társuló betegségek

A depresszió gyakran jár együtt más pszichés és testi kórképekkel, ezek közül a legjellemzőbbeket foglaltuk össze alábbi ábránkon.

Ezek a betegségek előzményként és következményként is megjelenhetnek. Ha ezeket is tapasztalod magadon vagy hozzátartozódon a depresszió tünetei mellett, különösen fontos, hogy segítséget kérj, mert az egyes betegségek egymást felerősíthetik.


Mai levelünkből megtudhattad, hogy milyen gyakori a depresszió, általában milyen betegségekkel szokott társulni, és milyen kockázatokkal jár a kezelés elmaradása. Legközelebb a lehetséges kiváltó okokról lesz szó:


Hívj most időpontért

 

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482