Depresszió ellen mit tehetsz?

Az eddigiekben szó volt a depresszió jellemző tüneteiről, megjelenési formáiról, arról hogy kiket érint, és milyen betegségekkel társul leggyakrabban, illetve a lehetséges kiváltó tényezőkről. Ebben a cikkünkben arról írunk, mit tehetsz, hogy javuljon az állapotod, és mikor lehet szükség szakember segítségére.


Felismerés

Az első és legfontosabb lépés, hogy ismerd fel a problémát. Ha idáig jutottál cikkeink olvasásában, valószínűleg jól meg tudod ítélni, hogy esetedben, vagy ismerősödnél felmerül-e a depresszió lehetősége.

Elfogadás

A következő lépés pedig az, hogy fogadd el, ez egy betegség, ami valószínűleg nem múlik el csak úgy magától. Foglalkoznod kell vele, és meg kell találnod a módját, hogy kezeld. Lehet, hogy önmagában az sem elegendő, ha a gyógyulás érdekében nagyobb erőfeszítéseket teszel.

Ha a depresszió kezdődő, enyhe tüneteit észleld magadon, vagy egy hozzátartozódon, és még nem tartanak régóta, a következő öt dolog segíthet:


Sok-sok embernek segítettünk már a depresszióval való küzdelemben

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Napi rutin

Ha depressziós vagy, úgy érezheted, minden nap egyforma, üres és céltalan. A napi rutin (azaz egy ismétlődő rendszer) kialakítása segít az egészséges aktivitás fenntartásában. Ha megpróbálod tartani magad hozzá, az segíthet észrevenni, hogy elérted a kitűzött célokat, mégiscsak haladsz előre.

Priorizálj!

Lehet, hogy úgy érzed, semmit sem tudsz elvégezni, agyonnyomnak a feladatok. Válaszd ki az igazán fontos dolgokat, és kezdd azokkal, vagy csak azokat csináld meg. Lehet, hogy nem lesz minden kész, de ez is sokkal jobb, mintha a túlterhelődés miatt semmit sem csinálnál meg.

Étrend és alvás

Habár pusztán az étrended megváltoztatása nem jelent „csodagyógymódot”, egy kis odafigyelés sokat segíthet. Próbáld például a rossz hangulatot nem a túl sok evéssel kompenzálni. Ugyanakkor a fogyókúrára sem ez az alkalmas pillanat, az éhezés ugyanis fokozhatja a hangulatingadozást.

Omega-3, B-vitamin

Kutatási eredmények szerint az omega-3 zsírsavak, amikről olyan sokat hallunk mostanában, és a B-vitaminok is segíthetnek a depresszió leküzdésében. Érdemes tehát egy kicsit több tengeri halat, mogyorót, spenótot, májat, banánt fogyasztani.

Pihenés

Hogy érzed magad, mikor nem tudsz eleget aludni? Ingerlékeny vagy, kedvetlen, fáradt? Ha belegondolsz, egyértelmű, hogy a kialvatlanság tovább súlyosbítja a depresszió tüneteit. Persze maga a betegség is járhat alvászavarokkal, de annyit mindenképp megtehetsz, hogy igyekszel időben lefeküdni, elég időt szánni a pihenésre.Mozgás

A mozgás rövid- és hosszútávon is jó hatással van az összes szervrendszer, így az idegrendszer működésére is. Ahhoz viszont, hogy ez a hatás tartósá váljon, rendszeresen kell valamilyen testmozgást végezned. Legjobb, ha olyasmit csinálsz, amit szeretsz. Nincs szükség arra, hogy kilométereket fuss, elég, ha ezentúl te viszed a kutyát sétálni, a lépcsőt választod a lift helyett, vagy jókat táncolsz a kedvenc számaidra főzés közben.

Társasági élet

Ha depressziós vagy, valószínűleg szívesebben választod a magányos otthoni sorozatnézést a barátaiddal való találkozás helyett. Pedig épp ők azok, akik támaszt nyújthatnak a nehezebb időszakban.

Beszélj róla

Nem kell mindig jókedvűnek és gondtalannak lenned. Merd elmondani a barátaidnak, szeretteidnek, ha nehéz időszakon mész át. Még ha nem is értik meg egészen, amit érzel, már az is megkönnyebbülést hozhat, hogy elmondod valakinek. Ezen kívül segíthetnek kezelési lehetőségeket keresni, és megőrizni a reményt.

Ezek a módszerek persze akkor is segíthetnek enyhíteni a tüneteket, ha már súlyosabb vagy régebb óta fennálló depresszióról van szó. Barátok segítségével például könnyebb lehet kibírni, amíg a választott szakember tud fogadni, illetve a kezeléssel párhuzamosan te is folyamatosan tehetsz azért (megfelelő étrenddel, mozgással), hogy jobban legyél.

Kérj segítséget!

Ha mindez nem bizonyult elégnek, ennél makacsabbak a tünetek, vagy esetleg ezek a lépések is túl nagy feladatnak tűnnek, fordulj szakemberhez! Itt is igaz, minél előbb kérsz segítséget, annál előbb leszel jobban, annál kevésbé fognak súlyosbodni a tüneteid.

Kezeletlen depresszió veszélyei

Ne feledd, a depresszió nem csak egy rosszkedvű időszak, hanem betegség. Ha nem kezelteted, további nehézségeket kockáztatsz. Megnő az öngyilkosság veszélye (azáltal, hogy a depresszióra jellemző reménytelenség-érzés miatt úgy tűnhet, hogy nincs más kiút). Társuló betegségként (például helytelen megküzdési próbálkozás eredményeként) függőségek alakulhatnak ki. Ha a depressziós egyén elhanyagolja magát és egészségét, különféle testi betegségek alakulhatnak ki. Az aktivitás csökkenésével romolhat a teljesítmény, ami a munkahely elvesztésével fenyeget. A befelé fordulás és állandó rosszkedv pedig negatív hatással lehet a társas kapcsolatokra, így például a párkapcsolatokra is.

Ne várd meg míg rosszabb lesz, fordulj mielőbb szakemberhez!


Cikkünkben arról olvashattál, mit tehetsz a kezdődő depresszió ellen. Arról, hogy mi történik a pszichológusnál, és hogyan zajlik a depresszió kezelése, a következő cikkünkben írunk:


Hívj most időpontért,

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482