A veszteségek feldolgozása

Sérülés és a gyógyulási folyamat

serules

Cikkünket írta: Bánfai Károly, klinikai szakpszichológus

Speciális helyzet az, amikor valaki sérülésből való felépüléshez veszi igénybe sportpszichológus támogatását. A pszichológus ilyenkor a gyógyulási folyamatot szem előtt tartva mentális tréning tanításával segíthető a felépülő és már mozgatható testrész megerősítését. Sérülések után ugyancsak segítség a sportoló önbizalmának növelése, valamint a rásérüléssel kapcsolatos szorongások oldása. A támogató sportpszichológusi munka részét képzi a gyógyulási folyamat közös monitorozása, a sportolónak ugyanis fontos, hogy tudja, hogy a gyógyulás melyik szakaszában van. Így elkerülhető a visszatérés siettetése, de a lassú gyógyulás miatt érzett lehangoltság is.

A sportkarrier lezárása mint gyászfolyamat

Egyszer minden sportkarrier lezárul. A sportoló ilyenkor is igénybe veheti a sportpszichológus segítségét. Jó esetben a sportkarrier vége a sportoló saját döntése. Ekkor a pszichológus segít a sportkarrier utáni lehetőségek felmérésében, a váltás utáni tervek elkészítésében. Fontos, hogy ezek a tervek reálisak legyenek, és hogy a sportoló össze tudja hangolni terveit a sportkarrier lezáró szakaszával. Még ekkor nehéz a búcsú, a pszichológus segít a veszteségek elgyászolásában és támogatja a sportolót az átállásban.

Ennél sokkal nehezebb helyzet, ha a sportoló karrierje nem saját döntése következtében ér véget, hanem - például sérülés miatt – megszakad. Ekkor a sportoló által érzett gyász jóval intenzívebb, hiszen jóval több a meg nem valósult lehetőség. További nehézség, hogy nem állnak a sportoló rendelkezésére alternatív tervek, napjai egyik pillanatról a másikra kiürülnek, menetrendje felborul. Ráadásul, ha egy ilyen helyzet nem a saját döntésünk következtében jön létre, akkor gyakran a kontrollérzetünk is elveszik, nem érezzük úgy, hogy képesek vagyunk irányítani az eseményeket. Pontosan ez történik egy sportpályafutás megszakadásánál. Ez olyan krízisállapotot eredményezhet, ahol nem feltétlen elég a sportpszichológus szaktudása. Ugyanakkor a sportoló és a pszichológusa között már kialakult egy bizalmi kapcsolat. Ilyenkor a pszichológusnak saját kompetenciáit felmérve kell felvállalnia a döntést, hogy folytatja-e a munkát a sportolóval, vagy továbbirányítja a sportolót egy a krízisek területén képzett kollégához, egy tanácsadó szakpszichológushoz.

Sportoló és pszichológus kapcsolata

A sportpszichológus tevékenysége összességében a sportolót a sport közegében támogató munka. A szakemberrel szemben fontos követelmény, hogy az eszközöket a sportoló által hozott problémához és a sportoló személyiségéhez is képes legyen igazítani. Ezért a sportpszichológus kiválasztásánál ajánlott megnézni, hogy a szakember milyen pszichológiai módszerekben milyen mértékben képzett. Még talán ennél is fontosabb szempont azonban a sportoló és a pszichológus közötti jó összehangolódás. Ha ez létrejön, az fogja jelenteni a stabil és eredményes közös munka szilárd talaját.