A „nem”-et mondás művészete

Kényes helyzetek

Te is biztosan gyakran találkozol olyan helyzetekkel, melyekben mások megkérnek valamire, habár eleve bőven volna teendőd, sokszor azt gondolod:

„Mégse mondhatok neki nem-et, hiszen a főnököm/anyukám/anyósom/szomszédom…”, vagy „Végül is nem tart semeddig, persze, segítek neki”.

Természetes, hogy bizonyos helyzetekben megteszed azt, amit kérnek tőled, mert éppen belefér az idődbe és valóban nem okoz terhet. Ugyanakkor számtalan olyan szituációba keveredhetsz, mikor szükséged lesz a „nem” szó használatára. Bizonyos kérések visszautasítása egy igen egyszerű módja, hogy kötelezettségeid és feladataid feletti döntés a Te kezedbe kerülhessen és az ezekkel járó stressz csökkenhessen, illetve a túlterheltséget is meg tudod előzni.

nem

Gondolhatod, hogy ez nagyon egyszerű, mi ebben a művészet? Pedig olykor valóban nehéz visszautasítani egy kedves kérést, még egy szelet sütit, vagy egy felettestől jövő újabb feladatot. Ilyenkor hamar rávágod az igen-t, majd később sikerül realizálni a helyzetet és rádöbbensz, hogy ha a nap 48 órából állna, akkor se tudnál a tennivalóid végére érni.

Az alábbi 4 pontban láthatod, mik azok, melyeket feltétlen érdemes betartanod, ha nem-et szeretnél mondani

  1. Adj időt magadnak a válaszra!
  2. Válaszod mindig tartalmazza a „NEM” szót!
  3. Ne magyarázkodj!
  4. Mondandód legyen egyszerű, egyértelmű!

Miért fontosak ezek a lépések?

Ha elegendő időd jut átgondolni a kérést, jut arra is, hogy mérlegeld, belefér-e a napodba, ezen felül, ha csak rávágod, hogy „Persze! Megcsinálom!”, később rádöbbenhetsz, hogy ezt már nem kellett volna, és utólag nehezebb visszakozni.

Ha kimondod azt a szót, hogy „nem”, attól nem fognak undoknak tartani, sőt, kifejezésre juttathatod azt is, mennyire megérted a szívességet kérő helyzetét, de eközben maradj határozottan álláspontodnál. Ha van jó ötleted, amivel segítheted őt, például, hogy ki csinálhatná meg helyetted, oszd meg vele bátran!

Nem kell indok arra, hogy valamit miért nem csinálsz meg. A kérésével hozzád forduló a magyarázkodásból határozatlanságot érezhet, így sok esetben tovább erőltetheti, hogy teljesítsd kívánságát. Ilyenkor érdemes feltenni ugyanazt a lemezt és addig ismételni, hogy nem teszed meg, amíg ő is kénytelen belátni, hogy mást kell keresnie az adott feladatra.

Törekedj mindig az egyértelműségre, gyorsaságra, úgy, hogy ugyanakkor udvarias is tudj maradni. Ha túl kacifántosan fogalmazol, előfordulhat, hogy mondandód lényege elvész!

Nehezebb lehet visszautasítani egy tekintélyszemélyt, a főnöködet vagy más felettes személyt. Ilyenkor célszerű megbeszélni vele azt, ha úgy érzed, újabb feladatával már végképp túlterhelne, hogy melyek esetlegesen azok a feladatok, amiket más munkatárs is elvégezhet helyetted, vagy egyeztetni azt, mik a prioritások, mi az, ami feltételen kész kell, hogy legyen aznap, és mik azok, melyek még ráérnek. Ne feledd, sokszor egy ilyen helyzetben is hasznos, ha időt kérsz magadnak a döntésre!