A pszichológus szerepe a gyógyulásban

Az eddigiekben szó volt a pánikbetegség jellemző tüneteiről, arról hogy kiket érint, és milyen betegségekkel társul leggyakrabban, illetve a lehetséges kiváltó tényezőkről, az énképünk, kontrollérzetünk szerepéről, valamint arról, hogy mit tehetsz te magad a gyógyulás érdekében.

Utolsó cikkünkben arról lesz szó, miért érdemes pánikbetegség, vagy bármilyen más pszichés probléma, de akár elakadás, életvezetési nehézség esetében is pszichológushoz fordulni.

Miért kell ehhez pszichológus?

Legutóbbi cikkünkben sok szó esett arról, miért kell mielőbb lépéseket tenni a gyógyulás érdekében. Felmerülhet benned a kérdés, miért kell ehhez pszichológus? A lényeget már megértetted ezekből a cikkekből, a barátaiddal talán van lehetőséged beszélgetni a problémádról, és szerencsés esetben a családod megértésére is számíthatsz. Talán már lépéseket is tettél, megfogadtad a tanácsunkat és összeírtad a konfliktusaidat, problémáidat, amiben változást szeretnél elérni.

Ha végignézed a listádat a nehézségeidről, lehetnek rajta olyan problémák, melyeket megoldhatatlannak, megváltoztathatatlannak gondolsz, pedig lehet, hogy egy külső szemlélő új nézőpontokat adhat ezekhez.

Legtöbbször ugyanis nem elegendő az elhatározás és a szeretteink támogatása , hiszen a zavar fennmaradását az eddig sikertelen megoldásmódjaink ismétlése támogatja.

Az eddig kipróbált megoldásmódok és a szeretteid támogatása nem volt elegendő a nehézségeid leküzdéséhez. Lehetnek rajta olyan problémák, amiket megoldhatatlannak, megváltoztathatatlannak gondolsz, pedig lehet, hogy egy külső szemlélő új nézőpontokat adhat ezekhez.

Ha hirtelen mindent meg akarsz változtatni magad körül, hiszen úgy véled, hogy ezek a konfliktusok tesznek beteggé, ez olyan új nehézségekhez, bizonytalanságokhoz vezethet, amikkel nem biztos, hogy lehetséges önállóan megbirkózni. A kezeletlenség veszélyei mellett ezeknek a kockázatoknak a kivédése miatt lehet fontos, hogy szakértőhöz fordulj.


Rengeteg pánikbetegnek segítettünk már

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482


Meghallgat, kérdésekkel segít, javasol

A pszichológus – bármivel is fordulsz hozzá – először meghallgatja a problémádat, azt, hogy miben kéred a segítségét, majd kérdéseivel segíti, hogy minél teljesebb képet alkossatok együtt a helyzetedről, állapotodról. Előfordulhat, hogy pszichológiai teszteket is felvesz, hogy pontosabb képe legyen rólad. Az első, vagy az első néhány alkalom után javaslatot tesz arra, hogy milyen formában szeretne neked segíteni, veled együtt dolgozni a nehézséged megoldásán.

Pánikbetegség esetén el fog mondani ahhoz hasonló információkat, amikről a cikkünkben olvashattál, de még részletesebben, személyesen rád szabva, és természetesen kérdezni is fogsz tudni tőle. Ezután olyan technikákat fog neked tanítani, amik lehetővé teszik, hogy hamarosan meg tudd állítani, majd meg is tudd előzni a pánikrohamok megjelenését.

Mikor tüneteid már csökkentek, a visszaesés megelőzése érdekében meg fogjátok vizsgálni nem csak a közvetlen kiváltó tényezőket, hanem a háttérben meghúzódó okokat is, és ezekre is megoldást kerestek együtt.

A folyamat akkor zárul le, amikor mind a ketten úgy érzitek, hogy készen állsz, hogy a továbbiakban egyedül nézz szembe az életedben adódó nehézségekkel, kihívásokkal.

A pszichológusod tehát – bármilyen problémával keresed is fel – tanárod, kísérőd, megértő társad lesz a gyógyuláshoz vezető úton, de nem fogja megmondani mit tegyél, nem veszi át az irányítást az életed felett.

Pánikrohamoktól és túlzott szorongástól mentes, egészséges, boldog életet kívánunk!
Kérj hozzánk időpontot

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482