Kiút a pánikbetegségből

Az eddigiekben szó volt a pánikbetegség jellemző tüneteiről, arról hogy kiket érint, és milyen betegségekkel társul leggyakrabban, illetve a lehetséges kiváltó tényezőkről, valamint az énképünk, kontrollérzetünk szerepéről.

A cikkben – miután megértettük a pánikbetegség működését és velejáróit – arról lesz szó, mit tehetünk, hogy javuljon az állapotunk, és miért lehet szükségünk szakszerű segítségre.

Mi segít

Mit tehet, aki pánikbetegség tüneteit észleli magán?

Az első és legfontosabb lépés, hogy felismeri a problémát. Ha idáig jutottál cikkeink olvasásában, valószínűleg jól meg tudod ítélni, hogy esetedben, vagy ismerősödnél felmerül-e a pánikbetegség lehetősége. Ha pedig úgy érzed, érintett vagy, vagy ismersz olyat, aki az lehet, a következő öt dolog segíthet:

A jó hír, hogy ezek közül az információszerzésen már túl is vagy. Megismerted a pánikbetegség természetét, van fogalmad a háttérben álló lehetséges okok összetettségéről, és a kapcsolódó problémákról, ami segíthet megtenni a megoldáshoz szükséges lépéseket. Ha pedig egy ismerősöd miatt olvastad idáig a cikkeinket, nincs más dolgod, mint javasolni neki ezt a cikket, hogy ő is tájékozódhasson.

Dohányzás, kávé

Nézzük tehát a többit. Egy cigi- vagy kávészünettől, vagy egy jó erős teától azt várjuk, hogy segítse a koncentrációnkat, és megnyugtasson. Csakhogy a koffein, és kis adagban a nikotin is izgató hatást, vagyis az „üss és fuss” rendszer bekapcsolódásához hasonló testi reakciókat vált ki.

A dohányzás és a kávé- vagy teafogyasztás csökkentése tehát azért fontos, mert ezek a reakciók pánikbetegséggel küzdőknél akár pánikrohamot is provokálhatnak. Javasolt tehát a gyümölcs- és gyógyteák fogyasztása, a dohányzás mérséklése és az elegendő alvás. Bár a pánikroham okát, gyökerét ez még nem szünteti meg, segíthet a tünetek ideiglenes mérséklésében.


Számos pánikbeteg tisztelt már meg minket bizalmával

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Légzéskontroll

Mivel a pánikroham egyik jellegzetes tünete a légszomj, fulladásérzés, illetve a pulzus megemelkedése, általános reakció a levegő kapkodása. A felületes légzés viszont felborítja az oxigén és a széndioxid természetes egyensúlyát a vérben, ami fokozza a légszomjat, és a levegő bekapkodását… Ennek az öngerjesztő körnek a megállításában segíthet a levegővétel szabályozása.

Törekedni kell a levegő lassú egyenletes beszívására és kifújására, a mély lélegzetvételre, hogy az egyensúly helyreállhasson. Általában a pánikbetegség pszichológiai kezelésének is része valamilyen légzéskontroll technika megtanítása, ami segít, hogy önállóan kézben tudd tartani a tüneteidet.

Relaxáció

A kellő kipihentség és a lazítás képességének elsajátítása olyasmik, amikre folyton felhívják a figyelmünket, általában mégis luxusnak tekintjük. Pedig a szorongás oldásában nagy szerepe van az elegendő alvásnak és annak is, hogy megtaláld azt a módszert, ami segít neked kikapcsolni. Ha a relaxációról a meditáció vagy a jóga jut eszedbe, próbáld ki, vagy kezdd el újra gyakorolni.

De ha ez neked egy jó film megnézését, kellemes zene hallgatását, vagy akár egy nagy sétát jelent, bármelyik működhet, csak igyekezz rendszeresen időt szakítani rá. A pszichológus ezen felül tud neked tanítani relaxációs technikákat, vagy segíthet feltárni a stressz és a szorongás hátterében álló tényezőket, hogy el tudd kerülni, illetve könnyebben át tudd vészelni a feszült, szorongással teli időszakokat.

Nem szeretnénk azt a benyomást kelteni, hogy a pánikbetegség egy házilag orvosolható probléma. Betegségről van szó, aminek a mielőbbi és tartós gyógyítása szakembert, képzett, tapasztalt pszichológust igényel. 

Kezeletlen pánikbetegség veszélyei

Természetesen nem könnyű elismerni, hogy segítségre van szükségünk. De mit csinálsz, ha fáj a fogad, vagy a hasad, vagy megsérültél? Előbb vagy utóbb orvoshoz fordulsz – általában minél előbb, annál gyorsabban gyógyulsz meg. A pánikbetegség is betegség, amin a pszichológus tud segíteni, elkísérni téged a gyógyulás útján. Ha ideáig eljutottál a cikkeink olvasásában, láthatod, hogy a sokáig kezeletlen pánikbetegség milyen veszélyekkel járhat:

  1. több szenvedés a tünetektől
  2. elszigetelődés, agorafóbia
  3. súlyosbodó életvezetési problémák
  4. társuló testi és mentális betegségek, függőségek
  5. öngyilkossági kockázat.

Minél előbb keresel fel egy szakembert, annál nagyobb esélyed lesz a tünetektől való megszabadulásra.


 Arról, hogy pontosan mi történik a pszichológusnál, és hogyan történik pánikbetegség kezelése, következő cikkünkben írunk:


Kérj hozzánk időpontot

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482