Gyakoriság és társuló betegségek

Első cikkünkben a pánikrohamok és a pánikbetegség jellemzőiről olvashattál. Ma arról lesz szó, hogy milyen gyakoriak ezek a problémák, és milyen más betegségekkel együtt fordulnak elő.

Pánikbetegség számokban

A számokból is jól látható, hogy egyetlen pánikroham előfordulásától még nem kell megijedni, sokakkal előfordul. Ugyanakkor, ha a pánikrohamok visszatérően jelentkeznek, és a megjelenésüktől való félelem kezdi uralni az életünket, akkor már pánikzavarról van szó, aminek kezeléséhez szakember segítsége szükséges.

Azt is fontos kiemelni, hogy ezek a statisztikai adatok nem jelentik azt, hogy a pánikbetegség csak a huszonéves nők betegsége lenne. Férfiaknál és idősebb korosztályban is előfordul, például viszonylag gyakoribb 45 év körüli férfiaknál. A statisztikai adatokat azonban torzíthatja az a tény, hogy a fiatal nők valószínűleg könnyebben kérnek segítséget, így náluk több előfordulásról tudunk.


Rengeteg pánikbetegnek segítettünk már

egyeztess hozzánk időpontot:

06 70 520 8482

Miért forduljunk pszichológushoz?

Azért fontos minél korábban elkezdeni a pánikbetegség kezelését, mert minél korábban keresünk szakembert, annál könnyebb a kezelése, ám ha halasztjuk, csak egyre rosszabb lesz az állapotunk, ami nagy szenvedéssel jár. Továbbá ha sokáig fennáll, más betegségek is társulhatnak hozzá.

A pánikbetegséghez gyakran társuló más betegségek:

Bezárva a félelmekkel – az agorafóbiáról

A pánikbetegség gyakran, nagyjából az esetek felében jár együtt agorafóbiával, ami a nyílt terektől való félelmet jelenti. A valóságban ez általában úgy jelentkezik, hogy a kliens fél olyan helyekre elmenni, ahonnan pánikroham esetén nehéz vagy kínos lenne elmenekülni, vagy úgy érzi, hogy nincs kéznél segítség.

Ez gyakran kezdetben a zsúfolt bevásárlóközpontoktól és hivataloktól való félelmet jelenti, később azonban az utca, vagy az udvar elhagyása is nehézséget jelenthet, mígnem a kliens élettere a lakására korlátozódik, ahol az attól való félelem uralja a napjait, hogy biztosan pánikrohama lenne, ha kimerészkedne.

Akár agorafóbiával, akár anélkül jelentkezik a pánikbetegség, szenvedést, a teljesítmény és a kapcsolatok romlását, sőt más betegségeket is  hozhat magával, ezért érdemes segítséget kérni a mielőbbi gyógyuláshoz.


Cikkből megtudhattad, hogy milyen gyakori a pánikbetegség, általában kik küzdenek vele, és milyen betegségekkel szokott társulni. Legközelebb a lehetséges kiváltó okokról lesz szó:


Hívj most időpontért

segítünk szakembert választani:

06 70 520 8482